torsdag 15 oktober 2015

Szegediner gulasch

SZEGEDINER GULASCH

Staden Szeged, där den här gulaschen föddes, ligger i södra Ungern. I den klassiska Szegedinergulaschen ingår tre olika slags kött. Det här är en litet förenklad variant. Använd inte gjutjärnsgryta, för den går inte bra ihop med surkål.

6 personer

1 msk smör eller margarin
3 - 4 medelstora gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 gröna paprikor
800 g mager fläskkarré
2 msk ungerskt sötpaprikapulver
2 dl vatten
2 tsk salt
1 buljongtärning
1 dryg msk tomatpuré
1 burk surkål, ca 500 g

Till redning:
2 dl vatten
1 msk vetemjöl


Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg litet matfett i grytan som rätten ska lagas i och fräs grönsakerna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Skär köttet i cm-tjocka strimlor och fräs det tillsammans med grönsakerna. Dofta över paprikapulvret. Häll på vatten så att kött och grönsaker täcks och tillsätt salt och buljongtärning. Låt koka 30 minuter.

Gör en redning av vatten och vetemjöl. Ta grytan av plattan och rör ned redningen. Lägg i tomatpuré och surkål och låt koka ytterligare en halvtimme. Smaka av med peppar och ev mer salt.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar