fredag 23 oktober 2015

Leonardos festdolmar

LEONARDOS FESTDOLMAR

4 personer

100 g färska champinjoner
1 msk smör eller margarin
300 gnötfärs
200 g fläskfärs
2 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl kaffegrädde
1 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 tsk timjan
2 msk finhackad persilja
1 krossad vitlöksklyfta
8 skivor bacon

Tillbehör:
750 g potatis
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 dl kaffegrädde
4 tomater
1 msk smör eller margarin
1 msk finhackad persilja


Sätt ugnen på 200°.

Ansa, hacka och fräs champinjonerna i matfett. Blanda i resten av ingredienserna, förutom bacon, och arbeta snabbt ihop färsen. Rör ned champinjonfräset.

Skala och skiva potatisen och lägg den i en smord eldfast form, salta och peppra mellan varven och häll över grädden. Lägg baconskivorna över potatisen så att hälften av skivorna täcker potatisen. Forma färsen till avlånga dolmar på varje baconskiva och vik över baconet. Skarven på baconskivorna ska alltså inte komma på mitten av dolmarna utan på ena sidan.

Sätt in rätten i mitten av ugnen och låt den stå 30 minuter. Ta ut den och lägg tomathalvor runt om. Salta och peppra på ytan och pensla med smält matfett. Grädda ytterligare 5 minuter. Strö persilja över tomaterna och servera med en grönsallad.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar