onsdag 7 oktober 2015

Kryddgårdens blomkål

KRYDDGÅRDENS BLOMKÅL

När blomkålen är billig är det få grönsaker som överträffar den. Den svenska blomkålen säljs med mycket blast, dels för att skydda den ömtåliga blomman men också för att de späda stjälkarna har fin smak och mängder av vitaminer. Kasta inte bort blasten, den ingår i priset och är god mat!

4 portioner

2 mindre blomkålshuvuden
eller 4 riktigt små
vatten, salt

Sås:
200 g rotselleri
300 g champinjoner
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1½ krm svartpeppar
1 dl finklippt gräslök
2 tsk dragon
2 tsk basilika
2 dl gräddmjölk
1 msk vetemjöl
½ dl mager mjukost


Ansa och skala grönsakerna. Strimla rotsellerin ganska fint, skiva champinjonerna och hacka löken. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt grönsakerna. Bryn dem mycket lätt. Tillsätt alla kryddor och låt grönsakerna sjuda på svag värme. Koka blomkålen i saltat vatten tills den är nätt och jämnt mjuk. Håll blomkålen varm.

Strö mjölet över de kryddade grönsakerna och späd med gräddmjölk. När röran tjocknat rörs osten ned. Häll stuvningen runt blomkålshuvudena.

Servera med kokt potatis, gärna färskpotatis, och bröd.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar