måndag 19 oktober 2015

Halstrad fiskfilé med citronsås, rårivna morötter och kokt potatis

HALSTRAD FISKFILÉ MED CITRONSÅS,
RÅRIVNA MORÖTTER OCH KOKT POTATIS

Alltför ofta utgår vi ifrån att dyr mat är godare än billig. Ta t ex fisken - vi har våra festfiskar: sjötunga, piggvar och lax, och vi har våra vardagsfiskar: torsk, kolja, makrill, sik, vitling, sill och strömming. Men är det alltid säkert att festfisken är så mycket godare än vardagsfisken? Kanske är det dags att tänka om? Det väsentliga är ju den fräscha råvaran. Halstrad fisk får man ofta på restaurang, men pröva att göra det hemma - ingenting är enklare och fiskens fina smak kommer till sin rätt.

4 personer

400 g färsk eller djupfryst fiskfilé av
abborre, vitling, sik, makrill eller sej
1½ msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar

Sås:
2 dl fiskbuljong
2 dl crème fraîche, grädde eller gräddmjölk
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
saft av ½ citron


Börja med såsen. Koka upp fiskbuljongen och rör ned crème fraîche, grädde eller gräddmjölk och koka ihop några minuter. Rör samman smör och mjöl och klicka ned blandningen under vispning tills såsen är lagom tjock. Används gräddmjölk kan man öka smör-mjölredningen. Smaka av såsen med citronsaft.

Pensla fisken med olja och hetta upp en gjutjärnspanna eller grillpanna så att den blir riktigt het. Lägg ned fiskfiléerna och halstra dem 3 - 4 minuter per sida beroende på tjocklek. Salta och peppra försiktigt och servera fisken med sås, potatis och rivna morötter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar