lördag 24 oktober 2015

Dagens recept: Pasta al forno med spenat, tomater och ricotta

DAGENS RECEPT 15-10-24


PASTA AL FORNO MED SPENAT,
TOMATER OCH RICOTTA

4 - 5 portioner

Ca 350 g pasta, t ex rigatoni eller penne
2 kycklingfiléer
2 msk grillkrydda
1 msk smör eller margarin
1 knippe salladslök
3 msk olivolja
ca 100 g babyspenat
12 - 16 cocktailtomater
2 dl smetana
4 dl grädde
1 dl torrt vitt vin, gärna matlagningsvin
150 g riven ost, t ex Västgöta Kloster
2 dl färskriven parmesan
½ - 1 tsk salt
1 - 2 krm nymalen svartpeppar
½ tsk torkad basilika
1 msk smör eller margarin

Till garnering:
1 dl färskriven parmesan
plockade blad från 2 - 3 oreganokvistar

Till servering:
baguette
12 - 16 oliver
grönsallad


Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt rinna av i ett durkslag.

Krydda kycklingen med grillkryddan och stek i matfettet i en gryta under lock 5 minuter på varje sida. Efterstek under lock ytterligare 5 - 8 minuter. Ta från värmen och låt kycklingen svalna. Skär den i små strimlor.

Ansa och skiva salladslöken och fräs den i oljan ca 3 minuter. Fräs spenaten i oljan ca 1 minut och tomaterna ca 3 minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Häll smetana i en bunke. Rör i grädde och vin i omgångar, gärna med en ballongvisp. Blanda i de båda ostsorterna och smaka av med salt, peppar och basilika. Vänd ned kyckling, salladslök, spenat och tomater och blanda i pastan.

Häll och bred ut pastablandningen i en smord ugnssäker form. Täck formen med en smörad ugnsfolie och sätt på ett galler i nedre delen av ugnen 35 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills gratängen fått fin färg. Låt den vila övertäckt med folie ca 10 minuter.

Garnera med parmesan och oreganoblad och servera med baguette, oliver och grönsaker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar