måndag 12 oktober 2015

Dagens recept: Ostfyllda köttfärsbiffar

OSTFYLLDA KÖTTFÄRSBIFFAR

Små fina biffar med läcker fyllning. Hemlagade rårörda lingon är lätt att göra och passar bra till.

4 portioner

500 g nöt- eller viltfärs
1 finhackad schalottenlök
2 msk smör eller margarin
4 msk ströbröd
1½ dl mjölk
1 ägg
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk finhackad färsk timjan
100 g stark ost, t ex Västerbotten
1 kg mandelpotatis
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
20 g frysta små gröna ärter
2 dl lingon
½ dl socker

Blanda lingon och socker i en skål och rör om då och då tills sockret löst sig.

Stek löken mjuk i ½ msk smör eller margarin i en stekpanna. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla en liten stund. Tillsätt ägg, salt, peppar, lök och timjan. Rör ned färsen och blanda till en smidig smet.

Skär osten i kuber. Forma färsen till 12 biffar och fyll varje biff med en bit ost.

Koka potatisen och pressa den med en potatispress i en stor skål. Rör inte om. Lägg på ett lock så att det håller sig varmt.

Stek biffarna i matfett tills de fått fin färg och är genomstekta. Lägg upp i en form och vispa ur pannan med grädde och kalvfond. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen och servera biffarna med ärter, rårörda lingon, pressad mandelpotatis och sås. Dekorera gärna med färsk timjan.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar