onsdag 14 oktober 2015

Bräckt lax i rosa vinsås

BRÄCKT LAX I ROSA VINSÅS

5 - 6 personer

3 skivor färsk lax
1 medelstor morot
1 liten purjolök
1 röd och 1 gul paprika

Till såsen:
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 dl vispgrädde
½ dl vitt vin (Sancerre eller Soave)
½ krm svartpeppar

Till grönsakerna:
5 dl vatten
1 tsk salt + 1 tsk socker

Till laxen:
saft av ½ citron
2 krm salt (till skinnsidan)
1 msk olja
½ krm av vardera svartpeppar och salt


Skär laxskivorna mitt itu. Följ mittbenet noga, så att laxskivan delas i två halvor. Ta bort alla ben och lägg dem i en kastrull. Laxskinnet ska sitta kvar.

Skala moroten och skär i smala, fina strimlor. Skölj purjolöken och skär den snett över i långa, fina skivor. Skölj paprikorna, ta bort kärnorna och strimla dem. Sätt på kastrullen med laxbenen tillsammans med 3 dl vatten och 1 buljongtärning. Låt koka i 5 minuter. Sila. Häll tillbaka fiskbuljongen i en rengjord kastrull, tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 dl vispgrädde och ½ dl vitt vin. Låt koka ihop tills ca 2½ dl återstår - det tar 15 - 20 minuter.

Strax innan laxen ska serveras kokas vatten, salt och socker upp till grönsakerna. Lägg först i morotsstrimlorna och låt sjuda 5 minuter. Lägg i resten av grönsakerna och låt alltsammans få ett uppkok innan grytan tas av, vattnet slås bort och grönsakerna får stå och "mogna" i grytvärmen tillsammans med en smörklick under lock.

Dags för laxen! Pensla skivorna med citronsaft. Strö saltet på skinnsidorna. Hetta upp en stekpanna med olja. Torka ur den mesta oljan med hushållspapper och ställ laxskivorna med de saltade skinnsidorna nedåt. Sänk till medelvärme, lägg på lock och låt stå 5 - 7 minuter. Laxen är färdig då köttet är vitrosa och fast. Krydda med salt och peppar.

Fördela såsen på varma tallrikar. Ställ (på skinnsidan) en skiva lax på varje tallrik och garnera med grönsakerna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar