DAGENS RECEPT 15-07-08
PANZANELLA
Solvarma tomater en varm sommardag, surdegsbrödet som blev över från grillen kvällen före, litet färska örter och en vass vinägrett. Svårare än så behöver det inte vara.
4 portioner
Sallad:
500 g små tomater, gärna i olika färger
3 tjocka skivor dagsgammalt surdegsbröd
2 stjälkar blekselleri
150 g haricots verts
½ gurka
20 g rucola
Dressing:
½ dl finhackad basilika
½ dl finhackad persilja
2 sardeller, finhackade och mosade (1 tsk)
3/4 dl olivolja
1 msk små kaprisbär
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1½ tsk rödvinsvinäger
1 tsk havs- eller flingsalt
1 krm svartpeppar
Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan.
Dela tomaterna i mindre bitar - det behöver inte vara vackert. Riv eller skär brödet i bitar, samma storlek som tomaterna. Skiva sellerin tunt och skär bönorna i mindre bitar. Koka bönorna hastigt om de är för grova att ha råa i salladen. Dela gurkan på längden och skrapa bort fröna, skär den sedan i mindre bitar.
Blanda salladen med dressingen. Mosa till tomaterna litet så att de släpper ifrån sig litet saft. Låt salladen stå framme i rumstemperatur 1 timme för att brödet ska kunna dra åt sig dressingen. Rör om då och då. Lägg på rucolan före serveringen.
Ingenting är exakt med en panzanella, förutom att den ska innehålla bröd och tomater, så släng i de grönsaker du har hemma eller nöj dig med just bröd och tomater - det räcker långt det med!
PANZANELLA
Solvarma tomater en varm sommardag, surdegsbrödet som blev över från grillen kvällen före, litet färska örter och en vass vinägrett. Svårare än så behöver det inte vara.
4 portioner
Sallad:
500 g små tomater, gärna i olika färger
3 tjocka skivor dagsgammalt surdegsbröd
2 stjälkar blekselleri
150 g haricots verts
½ gurka
20 g rucola
Dressing:
½ dl finhackad basilika
½ dl finhackad persilja
2 sardeller, finhackade och mosade (1 tsk)
3/4 dl olivolja
1 msk små kaprisbär
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1½ tsk rödvinsvinäger
1 tsk havs- eller flingsalt
1 krm svartpeppar
Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan.
Dela tomaterna i mindre bitar - det behöver inte vara vackert. Riv eller skär brödet i bitar, samma storlek som tomaterna. Skiva sellerin tunt och skär bönorna i mindre bitar. Koka bönorna hastigt om de är för grova att ha råa i salladen. Dela gurkan på längden och skrapa bort fröna, skär den sedan i mindre bitar.
Blanda salladen med dressingen. Mosa till tomaterna litet så att de släpper ifrån sig litet saft. Låt salladen stå framme i rumstemperatur 1 timme för att brödet ska kunna dra åt sig dressingen. Rör om då och då. Lägg på rucolan före serveringen.
Ingenting är exakt med en panzanella, förutom att den ska innehålla bröd och tomater, så släng i de grönsaker du har hemma eller nöj dig med just bröd och tomater - det räcker långt det med!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar