DAGENS RECEPT 15-07-09
ÖRTBAKAD FLÄSKFILÉ MED VITLÖKSCRÈME
Bjud festligt med filé! Den får underbar smak när den steks i sällskap med färska örter. Servera med ugnsrostad potatis och spännande vitlökscrème.
4 portioner
800 g färskpotatis
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt
1 fläskfilé
2 msk smör eller margarin
salt, peppar
1 msk hackad färsk rosmarin
1 kruka basilika
Vitlökscrème:
1 hel vitlök
½ dl olivolja
200 g naturell färskost, t ex Philadelphia
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Tvätta potatisarna men behåll skalet på. Skär dem i fyra bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Häll på olja och strö över salt. Ugnsstek i 225 grader ca 25 minuter eller tills potatisarna är mjuka.
Skär bort senorna på fläskfilén och bryn den runtom i matfett i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filén i en ugnssäker form och strö över rosmarin och 1 dl hackad basilika. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av köttet och stek i 225 grader till 70 graders innertemperatur, ca 20 minuter. Rulla filén i ca 1 dl hackad basilika och låt den sedan vila 15 minuter. Skär upp i cm-tjocka skivor.
Skala vitlöken och hetta upp oljan i en kastrull. Sänk värmen och lägg i vitlöksklyftorna att rostas under omrörning, ca 10 minuter. Låt vitlöken svalna. Mixa den sedan med olja och ost (använd stavmixer) till en mjuk kräm. Smaka av med salt och peppar.
Servera fläskfilén med potatis, vitlökscrème, kokt sparris och sockerärter samt cocktailtomater.
ÖRTBAKAD FLÄSKFILÉ MED VITLÖKSCRÈME
Bjud festligt med filé! Den får underbar smak när den steks i sällskap med färska örter. Servera med ugnsrostad potatis och spännande vitlökscrème.
4 portioner
800 g färskpotatis
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt
1 fläskfilé
2 msk smör eller margarin
salt, peppar
1 msk hackad färsk rosmarin
1 kruka basilika
Vitlökscrème:
1 hel vitlök
½ dl olivolja
200 g naturell färskost, t ex Philadelphia
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Tvätta potatisarna men behåll skalet på. Skär dem i fyra bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Häll på olja och strö över salt. Ugnsstek i 225 grader ca 25 minuter eller tills potatisarna är mjuka.
Skär bort senorna på fläskfilén och bryn den runtom i matfett i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filén i en ugnssäker form och strö över rosmarin och 1 dl hackad basilika. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av köttet och stek i 225 grader till 70 graders innertemperatur, ca 20 minuter. Rulla filén i ca 1 dl hackad basilika och låt den sedan vila 15 minuter. Skär upp i cm-tjocka skivor.
Skala vitlöken och hetta upp oljan i en kastrull. Sänk värmen och lägg i vitlöksklyftorna att rostas under omrörning, ca 10 minuter. Låt vitlöken svalna. Mixa den sedan med olja och ost (använd stavmixer) till en mjuk kräm. Smaka av med salt och peppar.
Servera fläskfilén med potatis, vitlökscrème, kokt sparris och sockerärter samt cocktailtomater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar