FINT FYLLD LAXFILÉ MED LYXIG POTATIS
Under honungs- och timjankryddade nötter gömmer sig getostfylld lax på läcker potatisbädd.
4 personer
4 bitar laxfilé à ca 150 g
75 g getost
1 dl naturella cashewnötter
2 msk grovhackad färsk timjan
2 msk flytande honung
salt, peppar
ca ½ tsk chiliflakes
Örtig potatisbädd:
ca 600 g fast potatis
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
2 - 3 plommontomater
olivolja till stekning
ca 15 oliver
1 tsk rivet citronskal
1 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
1 dl färska hackade örter,
t ex timjan och persilja
Skär ett snitt i varje laxbit, men inte helt igenom. Dela getosten i 4 bitar och fördela i snitten. Hacka nötterna grovt och rosta i torr stekpanna tills de får litet färg. Blanda ned timjan och honung och fördela över laxen. Krydda med salt, peppar och litet chiliflakes.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den tunt. Hacka lök och vitlök, finstrimla paprikan och klyfta tomaterna. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek potatisskivorna tills de fått fin färg. Salta och peppra. Blanda varsamt ned lök, vitlök, paprika, tomat, oliver och rivet citronskal och låt fräsa med ca 5 minuter under omrörning.
Häll på vin och buljong och låt koka 5 - 8 minuter. Salta och peppra. Blanda ned örterna och låt svalna.
Lägg potatisen i en lättsmord, eldfast form och placera laxen ovanpå. Hit kan förberedas dagen innan.
När gästerna kommer, om man har gäster:
Ställ in formen i ugnen. Ugnsbaka 25 - 30 minuter. Servera rätten rykande varm, gärna med en sallad och en bit gott bröd.
Under honungs- och timjankryddade nötter gömmer sig getostfylld lax på läcker potatisbädd.
4 personer
4 bitar laxfilé à ca 150 g
75 g getost
1 dl naturella cashewnötter
2 msk grovhackad färsk timjan
2 msk flytande honung
salt, peppar
ca ½ tsk chiliflakes
Örtig potatisbädd:
ca 600 g fast potatis
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
2 - 3 plommontomater
olivolja till stekning
ca 15 oliver
1 tsk rivet citronskal
1 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
1 dl färska hackade örter,
t ex timjan och persilja
Skär ett snitt i varje laxbit, men inte helt igenom. Dela getosten i 4 bitar och fördela i snitten. Hacka nötterna grovt och rosta i torr stekpanna tills de får litet färg. Blanda ned timjan och honung och fördela över laxen. Krydda med salt, peppar och litet chiliflakes.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den tunt. Hacka lök och vitlök, finstrimla paprikan och klyfta tomaterna. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek potatisskivorna tills de fått fin färg. Salta och peppra. Blanda varsamt ned lök, vitlök, paprika, tomat, oliver och rivet citronskal och låt fräsa med ca 5 minuter under omrörning.
Häll på vin och buljong och låt koka 5 - 8 minuter. Salta och peppra. Blanda ned örterna och låt svalna.
Lägg potatisen i en lättsmord, eldfast form och placera laxen ovanpå. Hit kan förberedas dagen innan.
När gästerna kommer, om man har gäster:
Ställ in formen i ugnen. Ugnsbaka 25 - 30 minuter. Servera rätten rykande varm, gärna med en sallad och en bit gott bröd.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar