torsdag 25 juni 2015

Dagens recept: Fylld spätta med saffranssås

DAGENS RECEPT 15-06-25


FYLLD SPÄTTA MED SAFFRANSSÅS

Fyll spättafiléer med morot och salladslök och låt dem puttra i den krämiga såsen för bästa smak. Receptet går naturligtvis enkelt att dubbla om ni blir fler kring bordet.

2 personer

300 g spättafilé, färsk eller fryst,
gärna 2 filéer/person
1 vitlöksklyfta
1 moror
2 - 3 salladslökar
2 msk rapsolja till stekning
1 msk smör eller margarin till stekning
salt, peppar

Sås:
1 dl vitt vin
1½ dl grädde
1 kuvert saffran, ½ g
1 msk koncentrerad fiskfond
ev citronsaft efter smak

Servering:
färska kokta sockerärter
pressad kokt potatis


Låt fisken tina om du använder fryst fisk. Skala och pressa vitlöken. Skala moroten och strimla den och salladslöken fint. Hetta upp en stekpanna med ca 1 msk rapsolja och fräs vitlöken och moroten mjuk. Tillsätt sedan salladslöken och fräs den snabbt, 1 - 2 minuter.

Salta och peppra fiskfiléerna. Fördela de frästa grönsakerna på fisken och rulla ihop till rulader. Om det behövs, använd tandpetare för att hålla ihop dem.

Hetta upp en stekpanna med 1 msk rapsolja och 1 msk matfett och stek fiskruladerna runtom så att de får färg, 2 - 3 minuter. Tillsätt vitt vin i pannan och låt koka 2 - 3 minuter. Tillsätt sedan grädde, saffran och fiskfond. Låt såsen koka upp och blanda ihop sig. Smaka av med salt, peppar och ev citronsaft.

Strimla sockerärterna. Servera fisken med pressad kokt potatis och sockerärterna.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar