DAGENS RECEPT 15-02-13
MINESTRONE MED KÖTTFÄRS
Minestrone är en ursprungligen italiensk, god och snabblagad soppa. Ingredienserna är enkla och vanliga. Servera soppan med ostsmörgåsar.
4 portioner
200 g blandfärs
1 msk olja
½ stor purjolök
1 liten palsternacka
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 bit kålrot, ca 100 g
3 morötter, ca 200 g
1½ l buljong
2 krm svartpeppar
ev hackad persilja
Börja med att bryna köttfärsen i olja i en stekpanna. Lägg över den i en tjockbottnad kastrull. Skölj och ansa sedan alla grönsaker/rotsaker och skär allt i tunna strimlor. Tillsätt dem till köttfärsen. Späd med buljongen, låt soppan koka upp och sedan koka på ganska svag värme men under lock ca 25 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Krydda med nymald svartpeppar.
Servera soppan rykande het, gärna överströdd med hackad persilja. Bjud gärna en skål med riven parmesanost till soppan även om du bjuder på ostsmörgåsar.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Annorlunda:
Gör soppan enligt vårt recept men ta bara ca 1 l buljong. Låt grönsaker/rotfrukter koka under lock med den brynta köttfärsen ca 15 minuter. Tillsätt då 1 burk skalade, sönderdelade tomater med spad, 400 g, till soppan och låt den koka ytterligare ca 10 minuter. Smaksätt soppan med smulad oregano och svartpeppar och servera den med crème fraîche eller gräddfil. Bjud riven ost till.
Kom ihåg:
Välj helst mager köttfärs till soppan. Om du har en fetare färs kan du förstås bryna den utan fett i stekpannan. Dela sönder färsen med gaffel under tiden du bryner den i stekpannan, så att den blir jämnt brun.
Du kan, om du vill, göra soppan litet matigare genom att tillsätta 3 - 4 msk risgryn samtidigt med buljongen. Riset sväller i soppan och gör den tjockare och simmigare.
Tips och idéer:
Du kan göra soppan enklare och snabbare genom att använda strimlor av korv, rökt eller kokt skinka eller kassler i stället för köttfärs. Dessa ingredienser behöver du inte bryna utan bara tillsätta dem ca 10 minuter innan du beräknar att grönsakerna/rotsakerna är färdiga.
Frys in:
Soppan går fint att frysa. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
MINESTRONE MED KÖTTFÄRS
Minestrone är en ursprungligen italiensk, god och snabblagad soppa. Ingredienserna är enkla och vanliga. Servera soppan med ostsmörgåsar.
4 portioner
200 g blandfärs
1 msk olja
½ stor purjolök
1 liten palsternacka
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 bit kålrot, ca 100 g
3 morötter, ca 200 g
1½ l buljong
2 krm svartpeppar
ev hackad persilja
Börja med att bryna köttfärsen i olja i en stekpanna. Lägg över den i en tjockbottnad kastrull. Skölj och ansa sedan alla grönsaker/rotsaker och skär allt i tunna strimlor. Tillsätt dem till köttfärsen. Späd med buljongen, låt soppan koka upp och sedan koka på ganska svag värme men under lock ca 25 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Krydda med nymald svartpeppar.
Servera soppan rykande het, gärna överströdd med hackad persilja. Bjud gärna en skål med riven parmesanost till soppan även om du bjuder på ostsmörgåsar.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Annorlunda:
Gör soppan enligt vårt recept men ta bara ca 1 l buljong. Låt grönsaker/rotfrukter koka under lock med den brynta köttfärsen ca 15 minuter. Tillsätt då 1 burk skalade, sönderdelade tomater med spad, 400 g, till soppan och låt den koka ytterligare ca 10 minuter. Smaksätt soppan med smulad oregano och svartpeppar och servera den med crème fraîche eller gräddfil. Bjud riven ost till.
Kom ihåg:
Välj helst mager köttfärs till soppan. Om du har en fetare färs kan du förstås bryna den utan fett i stekpannan. Dela sönder färsen med gaffel under tiden du bryner den i stekpannan, så att den blir jämnt brun.
Du kan, om du vill, göra soppan litet matigare genom att tillsätta 3 - 4 msk risgryn samtidigt med buljongen. Riset sväller i soppan och gör den tjockare och simmigare.
Tips och idéer:
Du kan göra soppan enklare och snabbare genom att använda strimlor av korv, rökt eller kokt skinka eller kassler i stället för köttfärs. Dessa ingredienser behöver du inte bryna utan bara tillsätta dem ca 10 minuter innan du beräknar att grönsakerna/rotsakerna är färdiga.
Frys in:
Soppan går fint att frysa. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar