DAGENS RECEPT 15-02-03
KASSLER I UGN
Det här blir en festlig och spännande rätt med bara ett par ingredienser. Den duger verkligen att bjuda de mest kräsna gäster på, så god är den.
4 portioner
8 skivor kassler, ca 600 g
2 röda eller gröna paprikor
2 msk smör eller margarin
2 dl crème fraîche
2 msk stark, osötad senap
1 dl riven stark ost
Smörj en ugnssäker form. Dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Strimla dem. Fräs upp paprikorna i matfett i en liten tjockbottnad kastrull eller panna. Lägg fräset i formen. Lägg på kasslerskivorna.
Rör ut crème fraîche med senap och bred blandningen över kasslern. Strö över riven ost och gratinera i ugn vid 225 grader (om paprikafräset hunnit kallna) och vid 250 grader (om det fortfarande är varmt). Tid i ugnen blir ca 15 minuter eller tills osten smält ned, rätten fått färg och verkar genomvarm.
Gratinera gärna halva tomater i en form bredvid. Strö över litet salt och gärna klippt grönt före serveringen. Servera med kokt ris eller pasta.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Variation:
Du kan använda enbart senaps-crème fraîche till vårt recept och utesluta osten.
Smaksätt crème fraîche med antingen örtkryddor eller vitlökspulver, om du tycker om den kryddsmaken.
Du kan lägga paprikafräset på en bädd av luftigt kokt ris, innan du lägger på kasslern. På så sätt får du hela måltiden på ett fat, om du dessutom lägger tomathalvorna runt om. Bekvämt och lättlagat - särskilt bra om du ska ha gäster. Förbered rätten i god tid och gratinera i ugn vid 225 grader ca 25 minuter.
Kom ihåg:
En stark ost ger den bästa smaken åt en rätt som du gratinerar. Du kan riva osten på den grövsta sidan på rivjärnet om den är smidig i konsistensen. Är den mycket torr bör du riva den på den fina sidan.
Ställ alltid rätter som ska gratineras högt upp i ugnen. Är rätten i formen mycket hög bör du ställa den på den mellersta falsen i ugnen. Har du ugn med grillelement kan du enbart använda övervärmen (grillvärmen) vid gratinering.
Kärnorna i paprika är mycket skarpa och beska. Du måste därför vara noga med att plocka bort dem innan du fräser paprikorna.
Tips och idéer:
Det kan löna sig att alltid jämföra priserna i affärerna när du handlar. Ibland kan en större förpackning ge ett lägre kilopris på varan, men å andra sidan kan en mindre förpackning säljas till extrapris, och då kan det vara fördelaktigt att välja den. Men köp aldrig storförpackning av en vara som du vet att du använder sällan.
Från Nya Mästerkocken 1985
KASSLER I UGN
Det här blir en festlig och spännande rätt med bara ett par ingredienser. Den duger verkligen att bjuda de mest kräsna gäster på, så god är den.
4 portioner
8 skivor kassler, ca 600 g
2 röda eller gröna paprikor
2 msk smör eller margarin
2 dl crème fraîche
2 msk stark, osötad senap
1 dl riven stark ost
Smörj en ugnssäker form. Dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Strimla dem. Fräs upp paprikorna i matfett i en liten tjockbottnad kastrull eller panna. Lägg fräset i formen. Lägg på kasslerskivorna.
Rör ut crème fraîche med senap och bred blandningen över kasslern. Strö över riven ost och gratinera i ugn vid 225 grader (om paprikafräset hunnit kallna) och vid 250 grader (om det fortfarande är varmt). Tid i ugnen blir ca 15 minuter eller tills osten smält ned, rätten fått färg och verkar genomvarm.
Gratinera gärna halva tomater i en form bredvid. Strö över litet salt och gärna klippt grönt före serveringen. Servera med kokt ris eller pasta.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Variation:
Du kan använda enbart senaps-crème fraîche till vårt recept och utesluta osten.
Smaksätt crème fraîche med antingen örtkryddor eller vitlökspulver, om du tycker om den kryddsmaken.
Du kan lägga paprikafräset på en bädd av luftigt kokt ris, innan du lägger på kasslern. På så sätt får du hela måltiden på ett fat, om du dessutom lägger tomathalvorna runt om. Bekvämt och lättlagat - särskilt bra om du ska ha gäster. Förbered rätten i god tid och gratinera i ugn vid 225 grader ca 25 minuter.
Kom ihåg:
En stark ost ger den bästa smaken åt en rätt som du gratinerar. Du kan riva osten på den grövsta sidan på rivjärnet om den är smidig i konsistensen. Är den mycket torr bör du riva den på den fina sidan.
Ställ alltid rätter som ska gratineras högt upp i ugnen. Är rätten i formen mycket hög bör du ställa den på den mellersta falsen i ugnen. Har du ugn med grillelement kan du enbart använda övervärmen (grillvärmen) vid gratinering.
Kärnorna i paprika är mycket skarpa och beska. Du måste därför vara noga med att plocka bort dem innan du fräser paprikorna.
Tips och idéer:
Det kan löna sig att alltid jämföra priserna i affärerna när du handlar. Ibland kan en större förpackning ge ett lägre kilopris på varan, men å andra sidan kan en mindre förpackning säljas till extrapris, och då kan det vara fördelaktigt att välja den. Men köp aldrig storförpackning av en vara som du vet att du använder sällan.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar