DAGENS RECEPT 15-02-12
FAVORITSALLAD
Den här salladen går snabbt att laga till. Använd kinakål eller finstrimlad vitkål och servera med en sås på soya, smaksatt med litet honung.
4 portioner
1 litet stånd kinakål/salladskål
eller ½ stort
1 pkt djupfryst grönsaksblandning
(ärter, majs och paprika), 300 g
hackad persilja
Salladssås:
1 msk soya
1 msk senap
½ msk honung
2 msk vinäger
2 msk vatten
3 msk matolja
½ tsk vitlökspulver
Skölj och strimla kinakålen, låt den rinna av väl och lägg den i en salladsskål. Förväll de djupfrysta grönsakerna någon minut. Spola dem i kallt vatten, låt dem rinna av och lägg dem i skålen.
Blanda samman salladssåsen. Stänk litet sås över salladen och servera resten separat. Strö över hackad persilja.
Bjud salladen till grillat kött eller fisk eller till grillkyckling eller grillad korv.
Ca 10 minuter att tillaga
Snabbare:
Använd konserverad majs och konserverad paprika till salladen. Låt dem rinna av väl. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Blanda ned ca 125 g keso i salladen och strö över hackade salta jordnötter eller salta mandlar. Gör en vanlig vinägrettsås i stället för soyasås. Smaksätt den med paprikapulver och gärna litet sellerisalt.
Kom ihåg:
Djupfrysta grönsaker är alltid förvällda från början innan de djupfryses. Därför behöver de bara koka en kort stund. I många fall kan du använda grönsakerna i t ex en sallad utan att förvälla dem.
Om du använder vitkål till salladen bör du strimla den mycket fint. Förväll den 2 - 3 minuter i kokande lättsaltat vatten. Spola av den med iskallt vatten och låt den rinna av väl. Låt den gärna dra i såsen en stund, då hinner den dra åt sig smakämnena.
Du behöver inte smaksätta salladssåsen med salt om du använder soya. Soyan är nämligen salt. Skaka flaskan med sås väl, innan du häller den över salladen.
Tips och idéer:
Du har alltid färskt grönt hemma om du odlar kryddkrasse i köksfönstret. Använd antingen våt bomull eller specialpapper att så fröna på, eller så dem i en speciell lerkruka. Låt krassefröna gro under folie. Ta bort foliet när fröna börjat gro och låt dem växa i dagsljus.
Från Nya Mästerkocken 1985
FAVORITSALLAD
Den här salladen går snabbt att laga till. Använd kinakål eller finstrimlad vitkål och servera med en sås på soya, smaksatt med litet honung.
4 portioner
1 litet stånd kinakål/salladskål
eller ½ stort
1 pkt djupfryst grönsaksblandning
(ärter, majs och paprika), 300 g
hackad persilja
Salladssås:
1 msk soya
1 msk senap
½ msk honung
2 msk vinäger
2 msk vatten
3 msk matolja
½ tsk vitlökspulver
Skölj och strimla kinakålen, låt den rinna av väl och lägg den i en salladsskål. Förväll de djupfrysta grönsakerna någon minut. Spola dem i kallt vatten, låt dem rinna av och lägg dem i skålen.
Blanda samman salladssåsen. Stänk litet sås över salladen och servera resten separat. Strö över hackad persilja.
Bjud salladen till grillat kött eller fisk eller till grillkyckling eller grillad korv.
Ca 10 minuter att tillaga
Snabbare:
Använd konserverad majs och konserverad paprika till salladen. Låt dem rinna av väl. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Blanda ned ca 125 g keso i salladen och strö över hackade salta jordnötter eller salta mandlar. Gör en vanlig vinägrettsås i stället för soyasås. Smaksätt den med paprikapulver och gärna litet sellerisalt.
Kom ihåg:
Djupfrysta grönsaker är alltid förvällda från början innan de djupfryses. Därför behöver de bara koka en kort stund. I många fall kan du använda grönsakerna i t ex en sallad utan att förvälla dem.
Om du använder vitkål till salladen bör du strimla den mycket fint. Förväll den 2 - 3 minuter i kokande lättsaltat vatten. Spola av den med iskallt vatten och låt den rinna av väl. Låt den gärna dra i såsen en stund, då hinner den dra åt sig smakämnena.
Du behöver inte smaksätta salladssåsen med salt om du använder soya. Soyan är nämligen salt. Skaka flaskan med sås väl, innan du häller den över salladen.
Tips och idéer:
Du har alltid färskt grönt hemma om du odlar kryddkrasse i köksfönstret. Använd antingen våt bomull eller specialpapper att så fröna på, eller så dem i en speciell lerkruka. Låt krassefröna gro under folie. Ta bort foliet när fröna börjat gro och låt dem växa i dagsljus.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar