DAGENS RECEPT 15-02-14
FÄRSBIFFAR MED PURJOLÖKSSÅS
Goda, lättlagade färsbiffar tröttnar man aldrig på. Här serverar vi dem med en mustig, väl smaksatt purjolökssås - så det blir biff med lök ändå till slut!
4 portioner
500 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 dl finhackad rå purjolök
2 dl kaffegrädde
2 msk smör eller margarin
Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl buljong
2 dl kaffegrädde
1 finstrimlad purjolök
ev svartpeppar
2 msk finhackad persilja
ev litet soya
Blanda färsen med salt och peppar, tillsätt ägg och potatismjöl och arbeta färsen lätt. Tillsätt purjolöken och späd färsen med grädden. Arbeta den smidig.
Dela färsen i 8 jämna bitar och forma dem till avlånga biffar. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn biffarna vackert bruna på bägge sidor. Låt dem eftersteka på svag värme ca 7 minuter. Håll dem varma.
Gör såsen. Bryn matfettet i en tjockbottnad kastrull och dofta över mjölet. Späd med buljong och grädde till en slät, jämn sås. Tillsätt purjolöken och låt såsen sjuda sakta ca 5 minuter. Smaksätt den och tillsätt persilja och gärna litet soya.
Lägg upp biffarna på fat. Häll såsen över och servera med nykokt potatis.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Ca 10 minuter att göra sås
Variation:
Skala 8 jämna potatisar och skär dem i tunna skivor. Förväll dem ca 4 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Bryn biffarna som i vårt recept. Varva biffar och potatis i en smord, ugnssäker form. Häll på ca 3 dl buljong och låt biffar och potatis eftersteka i ugn vid 175 grader ca 25 minuter eller tills potatis och biffar verkar genomstekta och rätten fått lätt färg. Servera direkt ur formen.
Om du vill kan du lägga rikligt med strimlad purjolök varvvis med biffar och potatis i formen.
Kom ihåg:
När du köper köttfärs förpackad ska du alltid kontrollera på etiketten vad paketet innehåller. Ofta säljer man nämligen blandad köttfärs under benämningen "köttfärs". Då ska det finnas en ordentlig deklaration, som talar om hur mycket nötfärs respektive fläskfärs paketet innehåller. En vanlig blandad köttfärs brukar bestå av ca 70% nötfärs och ca 30% fläskfärs.
Anrätta helst köttfärs samma dag du köpt den. Köttfärs är en ganska ömtålig färskvara.
Tips och idéer:
Du kan använda vilken färs du vill till dessa biffar. Använder du fläskfärs bör du späda färsen med vatten och öka mängden potatismjöl till 2 msk. Ren- och älgfärs såväl som lammfärs passar också bra. Krydda älg- och renfärs med ett par stötta enbär. Krydda lammfärs med rosmarin eller oregano.
Frys in:
Det går fint att frysa in biffarna med såsen. Förpacka i aluminiumform eller plastform med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
FÄRSBIFFAR MED PURJOLÖKSSÅS
Goda, lättlagade färsbiffar tröttnar man aldrig på. Här serverar vi dem med en mustig, väl smaksatt purjolökssås - så det blir biff med lök ändå till slut!
4 portioner
500 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 dl finhackad rå purjolök
2 dl kaffegrädde
2 msk smör eller margarin
Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl buljong
2 dl kaffegrädde
1 finstrimlad purjolök
ev svartpeppar
2 msk finhackad persilja
ev litet soya
Blanda färsen med salt och peppar, tillsätt ägg och potatismjöl och arbeta färsen lätt. Tillsätt purjolöken och späd färsen med grädden. Arbeta den smidig.
Dela färsen i 8 jämna bitar och forma dem till avlånga biffar. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn biffarna vackert bruna på bägge sidor. Låt dem eftersteka på svag värme ca 7 minuter. Håll dem varma.
Gör såsen. Bryn matfettet i en tjockbottnad kastrull och dofta över mjölet. Späd med buljong och grädde till en slät, jämn sås. Tillsätt purjolöken och låt såsen sjuda sakta ca 5 minuter. Smaksätt den och tillsätt persilja och gärna litet soya.
Lägg upp biffarna på fat. Häll såsen över och servera med nykokt potatis.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Ca 10 minuter att göra sås
Variation:
Skala 8 jämna potatisar och skär dem i tunna skivor. Förväll dem ca 4 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Bryn biffarna som i vårt recept. Varva biffar och potatis i en smord, ugnssäker form. Häll på ca 3 dl buljong och låt biffar och potatis eftersteka i ugn vid 175 grader ca 25 minuter eller tills potatis och biffar verkar genomstekta och rätten fått lätt färg. Servera direkt ur formen.
Om du vill kan du lägga rikligt med strimlad purjolök varvvis med biffar och potatis i formen.
Kom ihåg:
När du köper köttfärs förpackad ska du alltid kontrollera på etiketten vad paketet innehåller. Ofta säljer man nämligen blandad köttfärs under benämningen "köttfärs". Då ska det finnas en ordentlig deklaration, som talar om hur mycket nötfärs respektive fläskfärs paketet innehåller. En vanlig blandad köttfärs brukar bestå av ca 70% nötfärs och ca 30% fläskfärs.
Anrätta helst köttfärs samma dag du köpt den. Köttfärs är en ganska ömtålig färskvara.
Tips och idéer:
Du kan använda vilken färs du vill till dessa biffar. Använder du fläskfärs bör du späda färsen med vatten och öka mängden potatismjöl till 2 msk. Ren- och älgfärs såväl som lammfärs passar också bra. Krydda älg- och renfärs med ett par stötta enbär. Krydda lammfärs med rosmarin eller oregano.
Frys in:
Det går fint att frysa in biffarna med såsen. Förpacka i aluminiumform eller plastform med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar