DAGENS RECEPT 15-01-24
POTATIS- OCH OSTPLÄTTAR
De här plättarna med potatis och ost ska helst stekas i olja. Då får du en spröd och frasig yta, som är verkligt delikat. Servera alltid plättarna nygräddade och med lingonsylt till. Lättlagat och gott och dessutom billigt.
4 portioner
10 - 12 råa potatisar, ca 800 g
1 stor gul lök
100 g ost, t ex Grevé eller Herrgård
3 msk vetemjöl
2 ägg
2 buljongtärningar (jag använder alltid hönsbuljong)
4 msk hackad persilja
matolja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj, skala och riv potatisen på den grova sidan på ett rivjärn. Skala och riv löken. Blanda den med potatisen. Riv även osten och blanda ned den. Tillsätt vetemjölet, de lätt vispade äggen och de söndersmulade buljongtärningarna. Rör ned den hackade persiljan. Låt sedan smeten stå minst en halvtimme.
Hetta upp litet olja i en stekpanna och klicka ut smeten i pannan. Grädda plättarna på bägge sidor tills de är genomstekta och vackert bruna. Servera dem genast medan de är knapriga.
Gott att servera med lingonsylt och knaperstekt bacon.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 6 minuter att steka
Snabbare:
Gör potatisplättarna enligt följande recept: Råriv 10 - 12 potatisar. Tillsätt ½ dl vetemjöl, 1 ägg, 2 dl mjölk och 1 tsk salt. Låt smeten stå en halvtimme. Grädda sedan som i vårt recept.
Annorlunda:
I stället för ost kan du blanda råriven morot eller hackad spenat (färsk eller djupfryst och tinad) i smeten.
Kom ihåg:
Den råa, skalade potatisen blir lätt mörk. Om du skalar potatisen långt i förväg så lägg den i kallt vatten. Då håller den sig vit. Torka av potatisen innan du river den, annars får du för mycket vätska i smeten.
När smeten får stå en stund mörknar den av potatisen. Detta har dock ingen betydelse för smaken.
Du behöver inte salta i smeten. Buljongtärningarna ger tillräcklig smak.
Tips och idéer:
Använd ett vanligt rivjärn när du river potatisen och riv på den grövsta sidan. Om du river större mängder kan det vara skäl att använda matberedare.
Du kan gärna bjuda knaprigt stekt bacon till de här plättarna. Stek först baconet och grädda sedan plättarna i baconfettet. Det blir både gott och är ekonomiskt.
Från Nya Mästerkocken 1983
POTATIS- OCH OSTPLÄTTAR
De här plättarna med potatis och ost ska helst stekas i olja. Då får du en spröd och frasig yta, som är verkligt delikat. Servera alltid plättarna nygräddade och med lingonsylt till. Lättlagat och gott och dessutom billigt.
4 portioner
10 - 12 råa potatisar, ca 800 g
1 stor gul lök
100 g ost, t ex Grevé eller Herrgård
3 msk vetemjöl
2 ägg
2 buljongtärningar (jag använder alltid hönsbuljong)
4 msk hackad persilja
matolja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj, skala och riv potatisen på den grova sidan på ett rivjärn. Skala och riv löken. Blanda den med potatisen. Riv även osten och blanda ned den. Tillsätt vetemjölet, de lätt vispade äggen och de söndersmulade buljongtärningarna. Rör ned den hackade persiljan. Låt sedan smeten stå minst en halvtimme.
Hetta upp litet olja i en stekpanna och klicka ut smeten i pannan. Grädda plättarna på bägge sidor tills de är genomstekta och vackert bruna. Servera dem genast medan de är knapriga.
Gott att servera med lingonsylt och knaperstekt bacon.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 6 minuter att steka
Snabbare:
Gör potatisplättarna enligt följande recept: Råriv 10 - 12 potatisar. Tillsätt ½ dl vetemjöl, 1 ägg, 2 dl mjölk och 1 tsk salt. Låt smeten stå en halvtimme. Grädda sedan som i vårt recept.
Annorlunda:
I stället för ost kan du blanda råriven morot eller hackad spenat (färsk eller djupfryst och tinad) i smeten.
Kom ihåg:
Den råa, skalade potatisen blir lätt mörk. Om du skalar potatisen långt i förväg så lägg den i kallt vatten. Då håller den sig vit. Torka av potatisen innan du river den, annars får du för mycket vätska i smeten.
När smeten får stå en stund mörknar den av potatisen. Detta har dock ingen betydelse för smaken.
Du behöver inte salta i smeten. Buljongtärningarna ger tillräcklig smak.
Tips och idéer:
Använd ett vanligt rivjärn när du river potatisen och riv på den grövsta sidan. Om du river större mängder kan det vara skäl att använda matberedare.
Du kan gärna bjuda knaprigt stekt bacon till de här plättarna. Stek först baconet och grädda sedan plättarna i baconfettet. Det blir både gott och är ekonomiskt.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar