DAGENS RECEPT 15-01-25
MARÄNGGLASS
Det här kan bli mångas förtjusning - en riktig överraskningsefterrätt med glass under ett luftigt marängtäcke. Den är inte svår att laga heller.
6 - 8 portioner
1 rund, hög tårtbotten, hembakad
eller färdigköpt
1 burk aprikoser, 425 g
4 äggvitor
1 krm salt
2 dl socker
2 pkt (1 liter) vanilj- eller nougatglass
Lägg tårtbottnen på ett kallt, runt fat, som du kan sätta i ugnen. Låt aprikoserna rinna av. Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa äggvitorna till mycket hårt, fast skum med litet salt. Vänd försiktigt ned sockret. Lägg hälften av aprikoserna på tårtbottnen. Lägg på glassen, dela den ev i några stora bitar. Lägg på resten av aprikoserna. Bred över marängmassan. Se till att den täcker sidorna av kakan. Gör gärna ett mönster i massan med en sked eller en gaffel.
Gratinera efterrätten i ugn vid 250 grader ca 5 minuter eller tills ytan fått lätt färg i topparna. Servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att gratinera
Variation:
Du kan dela tårtbottnen i två lager och breda på litet hallon- eller aprikosmarmelad. Lägg samman bottnarna. Följ i övrigt vårt recept.
Om du vill kan du dränka in tårtbottnen med litet madeira, sherry eller konjak innan du lägger på aprikoser och glass. Litet punsch är också gott.
Festligare:
För en extra festlig efterrätt kan du göra ett hål i mitten av marängmassan innan du gratinerar i ugnen. Gör en strut av aluminiumfolie och stick ned den. Värm litet punsch, rom eller konjak ovanpå spisen i en liten kastrull medan rätten gratineras. Häll den varma spriten i hålet på marängen, men ta först bort foliet. Tänd eld på spriten och servera rätten genast.
Kom ihåg:
Du kan egentligen använda vilken konserverad frukt du vill till denna efterrätt. Persikor, mandariner, fikon eller päron passar särskilt bra.
Det går utmärkt att spara äggvitor i kylskåp från ett par dagar upp till en dryg vecka. Häll dem i en kopp och slå på ytterst litet vatten, så torkar de inte.
Det går också bra att frysa äggvitor. Förpacka dem väl i små plastburkar med tättslutande lock. Du kan förvara dem upp till 6 månader i frysen. De går bra att vispa sedan de tinat.
Tips och idéer:
Du kan strö flisad eller flagad mandel över marängen innan du gratinerar rätten. Det ser trevligt ut och är dessutom gott. Mandeln blir rostad i ugnen.
Var noga med att planera in gratineringen så att rätten blir färdig precis när den ska serveras. Glassen kan inte vänta för länge i köket, då smälter den och rinner ut över fatet när du gratinerar.
Från Nya Mästerkocken 1983
MARÄNGGLASS
Det här kan bli mångas förtjusning - en riktig överraskningsefterrätt med glass under ett luftigt marängtäcke. Den är inte svår att laga heller.
6 - 8 portioner
1 rund, hög tårtbotten, hembakad
eller färdigköpt
1 burk aprikoser, 425 g
4 äggvitor
1 krm salt
2 dl socker
2 pkt (1 liter) vanilj- eller nougatglass
Lägg tårtbottnen på ett kallt, runt fat, som du kan sätta i ugnen. Låt aprikoserna rinna av. Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa äggvitorna till mycket hårt, fast skum med litet salt. Vänd försiktigt ned sockret. Lägg hälften av aprikoserna på tårtbottnen. Lägg på glassen, dela den ev i några stora bitar. Lägg på resten av aprikoserna. Bred över marängmassan. Se till att den täcker sidorna av kakan. Gör gärna ett mönster i massan med en sked eller en gaffel.
Gratinera efterrätten i ugn vid 250 grader ca 5 minuter eller tills ytan fått lätt färg i topparna. Servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att gratinera
Variation:
Du kan dela tårtbottnen i två lager och breda på litet hallon- eller aprikosmarmelad. Lägg samman bottnarna. Följ i övrigt vårt recept.
Om du vill kan du dränka in tårtbottnen med litet madeira, sherry eller konjak innan du lägger på aprikoser och glass. Litet punsch är också gott.
Festligare:
För en extra festlig efterrätt kan du göra ett hål i mitten av marängmassan innan du gratinerar i ugnen. Gör en strut av aluminiumfolie och stick ned den. Värm litet punsch, rom eller konjak ovanpå spisen i en liten kastrull medan rätten gratineras. Häll den varma spriten i hålet på marängen, men ta först bort foliet. Tänd eld på spriten och servera rätten genast.
Kom ihåg:
Du kan egentligen använda vilken konserverad frukt du vill till denna efterrätt. Persikor, mandariner, fikon eller päron passar särskilt bra.
Det går utmärkt att spara äggvitor i kylskåp från ett par dagar upp till en dryg vecka. Häll dem i en kopp och slå på ytterst litet vatten, så torkar de inte.
Det går också bra att frysa äggvitor. Förpacka dem väl i små plastburkar med tättslutande lock. Du kan förvara dem upp till 6 månader i frysen. De går bra att vispa sedan de tinat.
Tips och idéer:
Du kan strö flisad eller flagad mandel över marängen innan du gratinerar rätten. Det ser trevligt ut och är dessutom gott. Mandeln blir rostad i ugnen.
Var noga med att planera in gratineringen så att rätten blir färdig precis när den ska serveras. Glassen kan inte vänta för länge i köket, då smälter den och rinner ut över fatet när du gratinerar.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar