NYÅRSPASTEJ MED LAX
Detta är en festlig rätt att servera på nyårsaftons kväll. Vi gör den på inkokt lax på burk, du kan göra den på rester av inkokt lax. Gör den i god tid, den far inte illa av att stå i kylskåp någon dag.
6 - 8 portioner
2 små burkar inkokt lax à 200 g
eller motsvarande mängd rester
av inkokt lax
100 g rökt lax, gärna kantbitar
4 msk hackad dill
4 msk hackad gräslök
2 msk pressad citronsaft
½ - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1½ dl vispgrädde
1 finhackad röd paprika
6 blad gelatin
Garnering:
citronskivor
Till 3 - 4 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Plocka bort alla ben från laxen. Om du använder lax på burk ska du ha spadet med i pastejen. Dela laxen i bitar. Skär bort skinnet från den rökta laxen om den sitter kvar. Dela den.
Mal laxen eller kör den i köksmaskin/mixer tillsammans med kryddor och grädde. Var noga med att ta litet åt gången och tillsätt grädden efterhand. Rör ned paprikan. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten några minuter. Krama ur dem. Smält gelatinbladen i en kastrull på ytterst svag värme. Låt gelatinet svalna av och rör sedan ned det i laxmassan. Rör ordentligt så allt blandar sig.
Häll upp massan i vattensköljd form. Låt den stå på kall plats några timmar eller längre att stelna. Lossa pastejen försiktigt runt kanterna och stjälp försiktigt upp den på en bädd av finstrimlad sallad, gärna med senapsdressing. Garnera med citronskivor.
Gott att servera med rostat bröd eller nykokt potatis.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 4 timmar i kylskåp
Billigare:
Uteslut den rökta laxen och gör pastejen på enbart kokt lax. Smaksätt med litet extra kryddor, t ex salladskryddor och litet sellerisalt. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Blanda ned 200 - 300 g rensade räkor i laxmassan samtidigt med paprikan. Smaksätt gärna pastejen med litet fransk senap. I övrigt som i vårt recept. Stjälp upp den och garnera med citronskivor, färska räkor och dill.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du löser gelatinbladen i litet vatten = den vätska som finns kvar när du kramat ur bladen. Använd svag värme och rör litet med en träsked tills gelatinet smält och löst sig.
Låt gelatinet svalna av innan du rör ned det i den kalla laxmassan. Rör du ned gelatinet medan det är varmt kan det lätt bilda klumpar i rätten.
Det finns både gelatinblad och gelatinpulver i handeln. Gelatinpulvret löser du i litet varm vätska och låter det svalna innan du rör ned det i massan.
Drygt 1 msk gelatinpulver motsvarar ungefär 5 blad gelatin.
Rätter som innehåller gelatin är inte lämpliga att frysa. Förvara i stället rätten väl inlindad eller övertäckt i kylskåp - den håller sig bra några dagar.
Tips och idéer:
Många gånger kan du köpa nackbitar av färsk lax eller laxhuvuden till mycket lågt pris. Koka in dem och använd till rätter av denna typ - pastejer, soppor och sallader.
Använd kantbitar och stjärtbitar av rökt lax till denna rätt. Eftersom de mals ned till en massa behöver du inte köpa fina skivor lax utan kan nöja dig med enklare bitar.
Från Nya Mästerkocken 1983
Detta är en festlig rätt att servera på nyårsaftons kväll. Vi gör den på inkokt lax på burk, du kan göra den på rester av inkokt lax. Gör den i god tid, den far inte illa av att stå i kylskåp någon dag.
6 - 8 portioner
2 små burkar inkokt lax à 200 g
eller motsvarande mängd rester
av inkokt lax
100 g rökt lax, gärna kantbitar
4 msk hackad dill
4 msk hackad gräslök
2 msk pressad citronsaft
½ - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1½ dl vispgrädde
1 finhackad röd paprika
6 blad gelatin
Garnering:
citronskivor
Till 3 - 4 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Plocka bort alla ben från laxen. Om du använder lax på burk ska du ha spadet med i pastejen. Dela laxen i bitar. Skär bort skinnet från den rökta laxen om den sitter kvar. Dela den.
Mal laxen eller kör den i köksmaskin/mixer tillsammans med kryddor och grädde. Var noga med att ta litet åt gången och tillsätt grädden efterhand. Rör ned paprikan. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten några minuter. Krama ur dem. Smält gelatinbladen i en kastrull på ytterst svag värme. Låt gelatinet svalna av och rör sedan ned det i laxmassan. Rör ordentligt så allt blandar sig.
Häll upp massan i vattensköljd form. Låt den stå på kall plats några timmar eller längre att stelna. Lossa pastejen försiktigt runt kanterna och stjälp försiktigt upp den på en bädd av finstrimlad sallad, gärna med senapsdressing. Garnera med citronskivor.
Gott att servera med rostat bröd eller nykokt potatis.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 4 timmar i kylskåp
Billigare:
Uteslut den rökta laxen och gör pastejen på enbart kokt lax. Smaksätt med litet extra kryddor, t ex salladskryddor och litet sellerisalt. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Blanda ned 200 - 300 g rensade räkor i laxmassan samtidigt med paprikan. Smaksätt gärna pastejen med litet fransk senap. I övrigt som i vårt recept. Stjälp upp den och garnera med citronskivor, färska räkor och dill.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du löser gelatinbladen i litet vatten = den vätska som finns kvar när du kramat ur bladen. Använd svag värme och rör litet med en träsked tills gelatinet smält och löst sig.
Låt gelatinet svalna av innan du rör ned det i den kalla laxmassan. Rör du ned gelatinet medan det är varmt kan det lätt bilda klumpar i rätten.
Det finns både gelatinblad och gelatinpulver i handeln. Gelatinpulvret löser du i litet varm vätska och låter det svalna innan du rör ned det i massan.
Drygt 1 msk gelatinpulver motsvarar ungefär 5 blad gelatin.
Rätter som innehåller gelatin är inte lämpliga att frysa. Förvara i stället rätten väl inlindad eller övertäckt i kylskåp - den håller sig bra några dagar.
Tips och idéer:
Många gånger kan du köpa nackbitar av färsk lax eller laxhuvuden till mycket lågt pris. Koka in dem och använd till rätter av denna typ - pastejer, soppor och sallader.
Använd kantbitar och stjärtbitar av rökt lax till denna rätt. Eftersom de mals ned till en massa behöver du inte köpa fina skivor lax utan kan nöja dig med enklare bitar.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar