lördag 3 januari 2015

Dagens recept: Fruktsallad

DAGENS RECEPT 15-01-03


FRUKTSALLAD

Fruktsallad är en klassisk efterrätt som passar lika bra året om. Vintertid, när det inte finns så mycket färsk frukt att välja på, är det roligt att experimentera med olika konserver. Här ger vi förslag på två härliga såser. Välj den som tilltalar dig mest - eller blir det kanske båda? (Som ni ser var det inte så länge sedan vi inte hade ett stort överflöd av importerad frukt året om, Bellas anm!)

4 portioner

10 kärnfria katrinplommon
1 burk ananas i bitar, ca 375 g
1 burk aprikoser, ca 425 g
1 burk körsbär i maraschinolag

Körsbärssås:
2 dl vispgrädde
maraschinolagen
1 tsk vaniljsocker

Whiskysås:
2½ dl vispgrädde
3 dl socker
whisky

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Låt katrinplommonen ligga i litet vatten ett par timmar. Häll ananasen och aprikoserna med sitt spad i en serveringsskål. Låt katrinplommonen rinna av och tillsätt dem. Tillsätt också körsbären, men spara lagen till såsen.

Blanda samman fruktsalladen och låt den stå kallt tills den ska serveras.

Vispa grädden till körsbärssåsen och smaksätt den med maraschinolagen. Runda av smaken med vaniljsocker och servera såsen iskall.

Låt grädden och sockret till whiskysåsen sjuda i en tjockbottnad kastrull tills såsen blir ljusbrun och tjocknar. Smaksätt med litet whisky och servera såsen het.


Ca 20 minuter att tillaga
Ca 2 timmar för blötläggning av katrinplommonen


Annorlunda:
Tillsätt 1 banan i skivor och 1 strimlat äpple. Skalade bananer och äpplen blir snabbt mörka, så blanda genast ned dem i fruktlagen.

Snabbare:
Bjud halvsmält glass till i stället för såserna. Särskilt gott blir det med vanilj- och nougatglass. Du kan också göra en vaniljsås av färdig mix. Det går fort och är bekvämt.

Festligare:
I stället för körsbär kan du välja halvtinade djupfrysta jordgubbar eller hallon. Tillsätt också ett par kiwifrukter. Skala den mogna kiwifrukten och skär den i tunna skivor. Bjud gärna vispad grädde spetsad med likör eller konjak till, om du vill.

Kom ihåg:
Du kan använda både färsk, konserverad och djupfryst frukt eller bär till salladen. Vilket du väljer är en pris- och smakfråga. Ofta har man litet fruktrester efter julen, som kanske inte är så fräscha, och då är det lämpligt att skära ned dem i en sallad.

Du kan använda apelsinjuice till lagen om du vill. Det ger en frisk smak åt salladen, och dessutom gör juicen att äpplen och päron inte mörknar.

Tips och idéer:
Du kan lägga upp fruktsalladen i en stor glasskål eller i mindre portionsformar. Du kan också servera den ur en urgröpt vatten- eller honungsmelon. Skär då fruktköttet av melonen i små tärningar och använd dem i salladen.

Tillsätt litet hackad mandel eller nötter i salladen. Det är både gott och nyttigt. Till 4 portioner blir det lagom med ca 50 gram.


Från Nya Mästerkocken 1983





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar