söndag 4 januari 2015

Dagens recept: Kyckling med skinka och ost

DAGENS RECEPT 15-01-04


KYCKLING MED SKINKA OCH OST

Kombinationen kyckling/skinka/ost ger en rätt med utsökt smak. Den är lätt att laga och blir en verklig festrätt till nyårsdagens middag om du så vill. Kyckling är fortfarande billig och bra mat och lätt att variera.

4 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg
½ tsk salt
2 krm salvia
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
4 skivor rökt skinka
4 skivor ost, gärna Cheddar
eller lagrad Herrgård

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 4 msk matfett.


Rensa och ta ur kycklingen. Skölj den och låt den rinna av väl. Använder du djupfryst kyckling så låt den tina lätt. Gnid in kycklingen med salt, salvia och vitpeppar. Lägg den på ett smort, ugnssäkert fat, gärna på ett galler, och klicka över matfettet. Stek kycklingen i ugn vid 175 grader ca 445 minuter eller tills den börjat få färg och bli genomstekt.

Öka värmen till 225 grader. Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg först på skinkskivor och sedan ostskivor. Fäst dem lätt med tandpetare om de vill glida av fågeln. Stek kycklingen ytterligare 10 - 15 minuter eller tills osten har smält och fått lätt färg. Skär upp kycklingen.

Gott att servera med smörfräst spenat smaksatt med litet riven muskot, kokt eller brynt potatis och gärna en sallad.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att ugnssteka


Annorlunda:
Skölj kycklingen och låt den rinna av. Torka den och gnid in den med kryddorna, både in- och utvändigt. Fyll den med en blandning av finhackad skinka, grovriven ost och finhackade eller skivade champinjoner eller kantareller. Beräkna ca 1 dl av varje. Stek sedan kycklingen som i vårt recept. Uteslut ost och skinka till gratinering.

Eller fyll kycklingen med en blandning av smörfräst hackad spenat och hackad rökt skinka. Beräkna 1 litet pkt djupfryst spenat. Låt spenaten tina och rinna av. Blanda den med 1 msk smör eller margarin och 1½ dl finhackad rökt skinka. Smaksätt med litet riven muskot eller med 3 krm rosmarin. Stek kycklingen som i vårt recept men uteslut ost och skinka till gratinering.

Kom ihåg:
Några krossade enbär, 4 - 5 stycken, och några enbarr eller granbarr kan ge den mest fantastiska viltsmak åt kyckling. Pröva det någon gång när du steker kyckling i gryta eller ugn.

Välj så mager skinka du kan till vårt recept. Osten ger ändå tillräckligt med fett så att rätten blir saftig och god.

Laga gärna flera kycklingar på en gång. De säljs ju ofta till extrapriser och det kan vara klokt att laga mat för mer än ett mål på en gång.

Tips och idéer:
Dela kycklingen med sax när du ska servera den. Det finns bra fågelsaxar att köpa men en stadig hushållssax går utmärkt. Klipp längs ryggbenet på bägge sidor så klipper du samtidigt bort det. Dela sedan längs bröstbenet.

Ett litet galler som passar till ett ugnssäkert fat eller till din stekpanna är en bra investering i hushållet. Det hjälper till att göra stekningen jämnare när du ugnssteker.

Frys in:
Den här rätten går fint att frysa in. Dela gärna kycklingen mitt itu. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar