DAGENS RECEPT 15-01-16
LÄTT MAKARONIPUDDING MED OST
Det här är en fin och mycket god makaronipudding smaksatt med flera sorters ost. Du kan använda den ost du har hemma. Det blir en ganska billig middagsrätt, det räcker om du serverar den med en råkostsallad eller en grönsallad.
4 portioner
4½ dl makaroner
vatten, salt
1 msk smör eller margarin
150 g rökt skinka
1 dl riven stark ost, t ex Svecia
1 dl riven Grevé- eller Herrgårdsost
50 g ädelost
4 ägg
3 dl mjölk
2 krm vitpeppar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd
en liten form, ca 3/4 l.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar.
Koka upp vatten och litet salt (1 tsk/l vatten) i en rymlig kastrull. Lägg i matfettet och tillsätt makaronerna. Koka dem nästan mjuka, ca 10 minuter - följ anvisningarna på förpackningen. Låt dem koka häftigt och utan lock. Häll av vattnet och låt makaronerna svalna lätt.
Skär skinkan i strimlor. Lägg makaronerna i en skål, tillsätt skinka och ost och rör om väl. Dela på äggen. Blanda äggulorna med mjölk och vitpeppar och rör ned detta i makaronblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i blandningen.
Häll smeten i en 1½-litersform med raka kanter och grädda puddingen i ugn vid 200 grader ca 35 minuter tills den pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Servera genast, gärna med en skål riven ost att strö över rätten och med en tomatsallad, grönsallad eller råkostsallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Billigare:
Uteslut skinkan i rätten. Använd bara en sorts ost - den ost du har hemma. Om det är en mild ost kan du krydda rätten med antingen litet muskot eller timjan eller med oregano. Du kan också smaksätta rätten med litet tomatpuré. I övrigt enligt vårt recept.
Snabbare:
Vispa upp de hela äggen lätt och rör ned dem i makaronblandningen. Rätten blir inte fullt så porös och luftig men ändå mycket god.
Annorlunda:
Uteslut skinkan. Smaksätt makaronblandningen med 1 burk väl avrunna musslor, 2 msk finhackad gul lök eller purjolök och ½ tsk timjan. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan förbereda den här makaronrätten i god tid och bara grädda den ca 35 minuter innan den ska serveras. Vispa då inte ned äggvitorna förrän i sista stund och vänd försiktigt ned dem precis när du är färdig att ställa rätten i ugnen.
Om du får någon rest kvar av denna makaronipudding kan du skära den i skivor, när den är riktigt kall, och sedan steka upp dem i litet smör eller margarin. Servera med råkostsallad till lunch eller kvällsmål.
Tips och idéer:
Eftersom det här är en bra matsäcksrätt kan du gärna laga flera satser av den på en gång och frysa in. För att göra rätten mer omväxlande kan du då smaksätta en del med riven ost, en annan med rårivna morötter och basilika, en tredje med antingen väl avrunna musslor eller med rökt kaviar och hackad lök.
Frys in:
Den här rätten går fint att frysa. Gör den då på enklaste sättet, d v s blanda ned de hela äggen i makaronblandningen. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
LÄTT MAKARONIPUDDING MED OST
Det här är en fin och mycket god makaronipudding smaksatt med flera sorters ost. Du kan använda den ost du har hemma. Det blir en ganska billig middagsrätt, det räcker om du serverar den med en råkostsallad eller en grönsallad.
4 portioner
4½ dl makaroner
vatten, salt
1 msk smör eller margarin
150 g rökt skinka
1 dl riven stark ost, t ex Svecia
1 dl riven Grevé- eller Herrgårdsost
50 g ädelost
4 ägg
3 dl mjölk
2 krm vitpeppar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd
en liten form, ca 3/4 l.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar.
Koka upp vatten och litet salt (1 tsk/l vatten) i en rymlig kastrull. Lägg i matfettet och tillsätt makaronerna. Koka dem nästan mjuka, ca 10 minuter - följ anvisningarna på förpackningen. Låt dem koka häftigt och utan lock. Häll av vattnet och låt makaronerna svalna lätt.
Skär skinkan i strimlor. Lägg makaronerna i en skål, tillsätt skinka och ost och rör om väl. Dela på äggen. Blanda äggulorna med mjölk och vitpeppar och rör ned detta i makaronblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i blandningen.
Häll smeten i en 1½-litersform med raka kanter och grädda puddingen i ugn vid 200 grader ca 35 minuter tills den pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Servera genast, gärna med en skål riven ost att strö över rätten och med en tomatsallad, grönsallad eller råkostsallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Billigare:
Uteslut skinkan i rätten. Använd bara en sorts ost - den ost du har hemma. Om det är en mild ost kan du krydda rätten med antingen litet muskot eller timjan eller med oregano. Du kan också smaksätta rätten med litet tomatpuré. I övrigt enligt vårt recept.
Snabbare:
Vispa upp de hela äggen lätt och rör ned dem i makaronblandningen. Rätten blir inte fullt så porös och luftig men ändå mycket god.
Annorlunda:
Uteslut skinkan. Smaksätt makaronblandningen med 1 burk väl avrunna musslor, 2 msk finhackad gul lök eller purjolök och ½ tsk timjan. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan förbereda den här makaronrätten i god tid och bara grädda den ca 35 minuter innan den ska serveras. Vispa då inte ned äggvitorna förrän i sista stund och vänd försiktigt ned dem precis när du är färdig att ställa rätten i ugnen.
Om du får någon rest kvar av denna makaronipudding kan du skära den i skivor, när den är riktigt kall, och sedan steka upp dem i litet smör eller margarin. Servera med råkostsallad till lunch eller kvällsmål.
Tips och idéer:
Eftersom det här är en bra matsäcksrätt kan du gärna laga flera satser av den på en gång och frysa in. För att göra rätten mer omväxlande kan du då smaksätta en del med riven ost, en annan med rårivna morötter och basilika, en tredje med antingen väl avrunna musslor eller med rökt kaviar och hackad lök.
Frys in:
Den här rätten går fint att frysa. Gör den då på enklaste sättet, d v s blanda ned de hela äggen i makaronblandningen. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar