lördag 17 januari 2015

Dagens recept: Köttfärs i smördeg

DAGENS RECEPT 15-01-17


KÖTTFÄRS I SMÖRDEG

En välkryddad köttfärs inbakad i smördeg ger en verkligt festlig huvudrätt. Med hjälp av djupfryst smördeg blir den inte heller svår att göra. En god sås och en sallad är allt som behövs som tillbehör.

6 portioner

400 g finmald nötfärs
100 g finmald fläskfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk dragon
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
eller det gröna från en purjolök
1 ägg
1½ dl vatten
3 msk potatismjöl

2 plattor djupfryst smördeg

Till 10 - 12 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 köttfärslängder.


Lägg köttfärsen i en skål. Tillsätt salt, svartpeppar, dragon, persilja och gräslök eller purjolök. Tillsätt ägget. Arbeta färsen smidig och jämn. Späd med vattnet och rör till sist ned potatismjölet.

Kavla ut smördegen - bägge plattorna - till en avlång platta. Kavla inte för mycket utan bara så att degen blir lagom stor för färsen. Forma färsen till en avlång köttfärslimpa. Lägg denna mitt på smördegen och vik ihop den om färsen. Lägg den sedan med skarven nedåt på en plåt, långpanna eller ev ugnssäkert fat.

Grädda färsen i ugn vid från början 175 grader ca 30 minuter. Öka sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills degen blåst upp, fått fin färg och färsen verkar genomgräddad. Pröva med sticka - den köttsaft som ev sipprar ut ska vara genomskinlig och klar. Stick vid botten av degen.

Gott att servera med en god svampsås, gärna på blandsvamp, eller med tomatsås eller madeirasås.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda


Festligare:
Blanda 150 g skivade färska champinjoner eller 25 g torkade blötlagda hackade murklor i färsen. I övrigt som i vårt recept. Servera då champinjon- eller murkelsås till färsen.

Annorlunda:
Blanda en burk krossade hackade tomater med spad och allt i färsen. Uteslut då vattnet i färsen och öka gärna mängden potatismjöl till 4 - 5 msk. Potatismjöl binder vätskan. Krydda som i vårt recept eller använd 1 tsk oregano, ½ tsk basilika och gärna ½ tsk rosmarin i färsen.

Enklare:
Grädda färsen i en vanlig pajdeg i stället. Degen blir inte så spröd och porös men rätten blir ändå god. Hacka samman 150 g smör eller margarin med 2½ dl vetemjöl, 1 krm salt och 1 msk vatten. Låt degen vila på kall plats en stund innan du kavlar ut den. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Färs är en ganska ömtålig färskvara. Det är därför viktigt att du förvarar den i kyla och helst bör du laga till den samma dag som du köpt den.

Det är bäst att sätta till saltet i färsen först innan du späder den. Salt binder nämligen vätska och färsen blir smidigare.

Välj gärna nötfärs, som blir nymald i affären, till denna rätt. Blanda sedan med fläskfärs. Du kan laga den här rätten på både lammfärs, älgfärs och renfärs också.

Tips och idéer:
Några krossade enbär kan ge en utomordentligt god viltsmak åt en färs.

Om du gräddar färsen på ett ugnssäkert fat med hög kant kan det vara svårt att få fin färg på degen runt om. Välj därför en plåt eller liten långpanna.

Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Förpacka den väl i tätt frysemballage när den är absolut kall. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar