torsdag 15 januari 2015

Dagens recept: Fiskfiléer på broccolibädd

DAGENS RECEPT 15-01-15


FISKFILÉER PÅ BROCCOLIBÄDD

Det går snabbt och lätt att koka fisk i ugn. Koka den gärna på en bädd av grönsaker, då sparar du både tid och arbete och dessutom ser det trevligt ut när du serverar fisken.

4 portioner

600 g fiskfiléer
eller 800 g fisk i skivor
av spätta, gös, kolja eller torsk
2 pkt djupfryst broccoli à 250 g
½ dl vatten
1 msk salt
2 msk smör eller margarin
1 tsk paprikapulver
1 msk senap, helst osötad

Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl fiskspad
2 dl grädde
2 msk pressad citronsaft
1 msk senap
ev salt, vitpeppar

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skölj snabbt av fisken och låt den rinna av väl. Låt broccolin tina lätt så att du kan dela den. Lägg dem på ett ugnssäkert fat, häll på vattnet och strö över resten av saltet.

Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem ovanpå broccolin. Salta lätt och täck med smörpapper. Koka fisken i ugn vid 175 grader ca 10 minuter. Ta av papperet. Smält smöret och blanda det med paprika och senap. Häll denna blandning jämnt över fisken. Koka fisken ytterligare ca 10 minuter vid 200 grader tills fisk och broccoli verkar genomkokta.

Gör såsen: Fräs samman matfett och mjöl i en kastrull. Späd med fiskspadet från fatet, litet i sänder, till en slät sås. Tillsätt grädden och låt såsen koka 3 - 4 minuter. Smaksätt med citron, senap och ev salt och peppar.

Servera fisken med såsen. Lägg gärna några små lövtunna, snittade citronbitar i såsen.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att koka såsen
Ca 20 minuter att ugnskoka


Annorlunda:
Fyll fiskfiléerna med en blandning av senap och crème fraîche innan du lägger dem på broccolibädden. Använder du fisk i skivor kan du lägga en rejäl klick av denna blandning på fiskskivorna. Koka i ugn som i vårt recept. Uteslut smörblandningen och dofta över litet paprikapulver i stället.

Festligare:
Fyll fiskfiléerna med en blandning av crème fraîche och färska rensade räkor. Smaksätt gärna blandningen med antingen senap eller curry, vilket du tycker bäst om, och gärna litet finhackad dill. Koka i ugn som i vårt recept.

Kom ihåg:
Fisk ska aldrig koka för länge (den ska förresten bara sjuda). Det är viktigt att du avpassar temperatur och koktid efter fisksort och tjocklek på fisken. Det kan vara klokt att stänga av ugnen någon minut innan du beräknar att fisken ska vara färdig. Låt den stå kvar i eftervärmen tills du ser att den är vit, fast och genomkokt.

Anrätta fisk så färsk som möjligt, då får du fram den fina fisksmaken.

Gröna grönsaker som broccoli, grönkål, spenat m m innehåller inte bara järn utan också karotin, ett förstadium till A-vitamin. Försök därför använda mer gröna grönsaker i hushållet.

Tips och idéer:
Om du vill kan du förvälla broccolin några minuter i saltat vatten innan du lägger den på fatet. Den blir då mjukare - något som många uppskattar även om vi bör akta oss för att överkoka grönsaker. Använd då litet av spadet till såsen.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar