DAGENS RECEPT 15-01-18
KYCKLING I SENAPSSÅS
Kyckling säljs ofta till extrapris och blir då ett prisvärt alternativ till annan billig vardagsmat. Tillagad så här med en spännande sås blir kycklingen en riktig festrätt - sedan må det vara gäster på söndagslunch eller bara familjen runt köksbordet en vanlig vardagskväll.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
1 msk smör eller margarin
1 msk matolja
salt
½ tsk citronpeppar
½ tsk svartpeppar
½ tsk dragon
1 dl vatten eller hönsbuljong
1 dl grädde
2 - 3 msk vetemjöl
1 - 1½ msk senap, helst fransk
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Använd gärna kycklinglår.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta bara 1½ dl grädde.
Stycka den hela kycklingen i 4 eller 6 bitar, eller använd färdiga kycklingdelar. Använd en stekpanna med lock. Bryn kycklingbitarna i stekpannan i en blandning av smör eller margarin och olja. Krydda efter bryningen med salt och peppar. Strö över dragon och späd med vattnet. Lägg på locket och efterstek kycklingen ca 30 minuter.
Ta upp kycklingbitarna och sila skyn. Blanda buljongen eller vattnet och grädden med vetemjölet. Se till att blandningen är slät. Vispa ned mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Tillsätt senapen och låt såsen sjuda upp igen. Smaksätt ev med mer kryddor.
Lägg ned kycklingbitarna i såsen och låt dem småputtra några minuter.
Gott att servera med kokt ris eller potatis och en fräsch grönsallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka
Snabbare:
Köp en färdiggrillad kyckling och stycka den i 4 eller 6 delar. Gör såsen av 3 dl hönsbuljong, 1 dl grädde och 2 - 3 msk vetemjöl. Blanda vetemjöl och grädde och vispa ned blandningen i den kokande buljongen. Smaksätt som i vårt recept. Lägg ned kycklingbitarna i såsen och låt det hela sjuda ca 5 minuter eller tills allt är genomvarmt.
Festligare:
Använd enbart bröstbitar av kyckling. Ta bort alla ben. Gör såsen av 2 dl buljong och 2 dl grädde. Tillsätt bara 1 msk vetemjöl. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Blanda ned smörfrästa skivade färska eller konserverade champinjoner. Garnera rätten med halverade urkärnade vindruvor. Servera gärna med buljongkokt ris.
Kom ihåg:
En djupfryst kyckling tinar på ca 10 timmar i rumstemperatur. Du kan också tina den i tät plastpåse under rinnande vatten. Det tar bara ca 2 timmar.
Kycklingkött är magert. Det är bra smalmat, men ta då alltid bort skinnet efter tillagningen.
Tips och idéer:
Du kan använda gräddfil eller crème fraîche till såsen i stället för vanlig grädde. Men kom då ihåg att såsen inte får koka efter det att du tillsatt gräddfilen.
Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
KYCKLING I SENAPSSÅS
Kyckling säljs ofta till extrapris och blir då ett prisvärt alternativ till annan billig vardagsmat. Tillagad så här med en spännande sås blir kycklingen en riktig festrätt - sedan må det vara gäster på söndagslunch eller bara familjen runt köksbordet en vanlig vardagskväll.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
1 msk smör eller margarin
1 msk matolja
salt
½ tsk citronpeppar
½ tsk svartpeppar
½ tsk dragon
1 dl vatten eller hönsbuljong
1 dl grädde
2 - 3 msk vetemjöl
1 - 1½ msk senap, helst fransk
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Använd gärna kycklinglår.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta bara 1½ dl grädde.
Stycka den hela kycklingen i 4 eller 6 bitar, eller använd färdiga kycklingdelar. Använd en stekpanna med lock. Bryn kycklingbitarna i stekpannan i en blandning av smör eller margarin och olja. Krydda efter bryningen med salt och peppar. Strö över dragon och späd med vattnet. Lägg på locket och efterstek kycklingen ca 30 minuter.
Ta upp kycklingbitarna och sila skyn. Blanda buljongen eller vattnet och grädden med vetemjölet. Se till att blandningen är slät. Vispa ned mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Tillsätt senapen och låt såsen sjuda upp igen. Smaksätt ev med mer kryddor.
Lägg ned kycklingbitarna i såsen och låt dem småputtra några minuter.
Gott att servera med kokt ris eller potatis och en fräsch grönsallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka
Snabbare:
Köp en färdiggrillad kyckling och stycka den i 4 eller 6 delar. Gör såsen av 3 dl hönsbuljong, 1 dl grädde och 2 - 3 msk vetemjöl. Blanda vetemjöl och grädde och vispa ned blandningen i den kokande buljongen. Smaksätt som i vårt recept. Lägg ned kycklingbitarna i såsen och låt det hela sjuda ca 5 minuter eller tills allt är genomvarmt.
Festligare:
Använd enbart bröstbitar av kyckling. Ta bort alla ben. Gör såsen av 2 dl buljong och 2 dl grädde. Tillsätt bara 1 msk vetemjöl. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Blanda ned smörfrästa skivade färska eller konserverade champinjoner. Garnera rätten med halverade urkärnade vindruvor. Servera gärna med buljongkokt ris.
Kom ihåg:
En djupfryst kyckling tinar på ca 10 timmar i rumstemperatur. Du kan också tina den i tät plastpåse under rinnande vatten. Det tar bara ca 2 timmar.
Kycklingkött är magert. Det är bra smalmat, men ta då alltid bort skinnet efter tillagningen.
Tips och idéer:
Du kan använda gräddfil eller crème fraîche till såsen i stället för vanlig grädde. Men kom då ihåg att såsen inte får koka efter det att du tillsatt gräddfilen.
Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar