torsdag 22 januari 2015

Dagens recept: Kiwifromage

DAGENS RECEPT 15-01-22


KIWIFROMAGE

En festlig måltid bör gärna också avslutas med finess. Varför inte bjuda på en härligt god kiwifromage? Du kan göra i ordning den redan dagen före och låta den stå i kylskåpet. Då slipper du allt jäkt och har efterrätten klar redan när gästerna kommer.

4 portioner

6 blad gelatin
3 kiwifrukter
2 ägg
2 - 3 msk socker
2 - 3 msk äppelmust eller citronsaft
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 kiwifrukt
ev några mandarinklyftor

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten minst 5 minuter. Skala och mosa kiwifrukterna med gaffel eller kör den i mixer eller matberedare. Du kan också klyva frukterna och skrapa ut fruktköttet med en tesked.

Dela äggen. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Krama ur gelatinbladen. Smält dem i het äppelmust eller citronsaft över svag värme. Använd en tjockbottnad kastrull och rör hela tiden.

Blanda kiwifrukterna och gelatinet med äggblandningen. Rör om väl. Vispa grädden och äggvitorna var för sig till hårt skum. Rör försiktigt ned först vispgrädden och sedan äggviteskummet i blandningen. Häll upp blandningen i en skål och låt den stå i kylskåp ca 2 timmar.

Garnera med skivad kiwifrukt och gärna också med mandarinklyftor.


Ca 20 minuter att tillaga
Ca 2 timmar i kylskåp


Enklare:
Köp konserverad kiwifrukt i sockerlag (ca 450 g) och mosa den med gaffel. En halv burk räcker bra till 4 portioner. Använd frukten med sitt spad, men ta då 2 gelatinblad extra. Resten av kiwifrukten kan du garnera med. Konserverad frukt är dock inte lika vacker som färsk.

Du kan också använda resten till fruktsallad eller i en vanlig grönsallad.

Billigare:
Kiwifrukt är ibland ganska dyr. Passa på och köp den när den är i säsong eller säljs till specialpris. Då kan priset bara vara hälften. Kiwifrukt håller sig bra flera veckor i kylskåp.

Kom ihåg:
Gör gärna efterrätten färdig dagen innan du ska servera den. Kiwifromage blir en aning mörkare när den förvaras, men smakar lika bra.

Kiwifrukt innehåller mycket C-vitamin, som vi behöver särskilt så här på vintern.

Tips och idéer:
Du kan också göra en fromage som du stjälper upp på ett serveringsfat. Till 4 portioner behöver du då 4 extra gelatinblad. Häll kiwifromagen i en vattensköljd form och låt den stå i kylskåpet till nästa dag. Stjälp upp direkt på serveringsfatet. Garnera med vispad grädde och kiwiskivor. Om fromagen inte lossnar med en gång, så doppa formen snabbt i hett vatten.


Från Nya Mästerkocken 1983





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar