DAGENS RECEPT 15-01-21
BLOMKÅL MED OST OCH MANDEL
Blomkål är både gott, nyttigt och ofta också ganska billigt. Pröva någon gång att servera den med en stark ostsås och rostad mandel. Passar särskilt bra att servera till kyckling, rökt eller stekt fisk, till kassler eller skinka.
4 portioner
1 medelstort blomkålshuvud
vatten
2 tsk salt/l vatten
4 msk rostad flagad mandel
2 msk finhackad persilja
Ostsås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller mjölk och grädde blandat
2 dl god riven ost, t ex lagrad Grevé
eller Herrgård
2 msk parmesan
Till 2 portioner:
Välj ett litet blomkålshuvud
och gör ½ sats sås.
Till 8 portioner:
Koka 2 blomkålshuvuden. Gör
dubbel sats sås men ta bara 7
dl mjölk.
Putsa blomkålshuvudet, ta bara bort fula gröna blad. Låt resten vara med vid kokningen. Koka upp vatten och salt. Skär ett kryss i rotstocken på blomkålshuvudet. Lägg ned blomkålen i vattnet och låt den koka tills den är precis genomkokt - ca 15 minuter.
Gör under tiden såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull och späd med mjölken eller mjölkblandningen litet i taget till en tjock, blank sås. Låt den koka ca 5 minuter. Sätt till osten och låt sedan inte såsen koka mer.
Rosta mandeln i en torr het stekpanna. Lägg upp blomkålshuvudet på ett varmt fat och häll över såsen. Strö över mandel och persilja och servera genast. Om du vill kan du hastigt färgsätta blomkålen i grillen i ugnen. Häll på litet av såsen. Strö då gärna över litet extra parmesanost. Gratinera tills ytan fått fin färg, ca 5 minuter. Servera resten av såsen till.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka blomkål
Ca 5 minuter att koka sås
Billigare:
Uteslut mandeln. Minska mängden ost till 1 dl. Krydda då ev såsen med vitpeppar och gärna litet oregano. Använd kokspadet från blomkålen och litet mjölk (hälften av varje) till såsen.
Annorlunda:
Koka blomkålen i buketter i stället för att koka hela huvudet. Lägg de avrunna blomkålsbuketterna på ett smort gratängfat. Gör såsen. Rör gärna ned 1 äggula i den. Häll såsen över blomkålen. Så här långt kan du förbereda rätten. Gratinera den när den ska serveras, i ugn vid 225 grader ca 15 minuter eller tills blivit genomvarm och fått lätt färg på ytan.
Kom ihåg:
Koka aldrig ett blomkålshuvud för länge, då faller det sönder och blir omöjligt att lägga upp helt på fatet.
Ost innehåller salt, därför är det onödigt att smaksätta en ostsås med salt.
Om du tillsätter en äggula till en vit sås får den inte koka mer sedan. Då koagulerar gulan och såsen blir grynig.
Tips och idéer:
Du kan koka vitkål i klyftor och servera med vår ostsås. Det är en mycket god vardagsrätt som passar bra att ta till, om blomkålen är onödigt dyr. Uteslut då mandeln men ta gärna litet extra persilja både för smakens, utseendets och näringsvärdets skull. Servera som ensamrätt eller med stekt falukorv eller stekt fisk.
Frys in:
Du kan koka mycket blomkål på en gång och göra i ordning gratänger, som du sedan kan frysa. Lägg blomkålen i aluminiumformar och häll över såsen. Låt allt kallna. Sätt på lock och förslut väl. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
BLOMKÅL MED OST OCH MANDEL
Blomkål är både gott, nyttigt och ofta också ganska billigt. Pröva någon gång att servera den med en stark ostsås och rostad mandel. Passar särskilt bra att servera till kyckling, rökt eller stekt fisk, till kassler eller skinka.
4 portioner
1 medelstort blomkålshuvud
vatten
2 tsk salt/l vatten
4 msk rostad flagad mandel
2 msk finhackad persilja
Ostsås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller mjölk och grädde blandat
2 dl god riven ost, t ex lagrad Grevé
eller Herrgård
2 msk parmesan
Till 2 portioner:
Välj ett litet blomkålshuvud
och gör ½ sats sås.
Till 8 portioner:
Koka 2 blomkålshuvuden. Gör
dubbel sats sås men ta bara 7
dl mjölk.
Putsa blomkålshuvudet, ta bara bort fula gröna blad. Låt resten vara med vid kokningen. Koka upp vatten och salt. Skär ett kryss i rotstocken på blomkålshuvudet. Lägg ned blomkålen i vattnet och låt den koka tills den är precis genomkokt - ca 15 minuter.
Gör under tiden såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull och späd med mjölken eller mjölkblandningen litet i taget till en tjock, blank sås. Låt den koka ca 5 minuter. Sätt till osten och låt sedan inte såsen koka mer.
Rosta mandeln i en torr het stekpanna. Lägg upp blomkålshuvudet på ett varmt fat och häll över såsen. Strö över mandel och persilja och servera genast. Om du vill kan du hastigt färgsätta blomkålen i grillen i ugnen. Häll på litet av såsen. Strö då gärna över litet extra parmesanost. Gratinera tills ytan fått fin färg, ca 5 minuter. Servera resten av såsen till.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka blomkål
Ca 5 minuter att koka sås
Billigare:
Uteslut mandeln. Minska mängden ost till 1 dl. Krydda då ev såsen med vitpeppar och gärna litet oregano. Använd kokspadet från blomkålen och litet mjölk (hälften av varje) till såsen.
Annorlunda:
Koka blomkålen i buketter i stället för att koka hela huvudet. Lägg de avrunna blomkålsbuketterna på ett smort gratängfat. Gör såsen. Rör gärna ned 1 äggula i den. Häll såsen över blomkålen. Så här långt kan du förbereda rätten. Gratinera den när den ska serveras, i ugn vid 225 grader ca 15 minuter eller tills blivit genomvarm och fått lätt färg på ytan.
Kom ihåg:
Koka aldrig ett blomkålshuvud för länge, då faller det sönder och blir omöjligt att lägga upp helt på fatet.
Ost innehåller salt, därför är det onödigt att smaksätta en ostsås med salt.
Om du tillsätter en äggula till en vit sås får den inte koka mer sedan. Då koagulerar gulan och såsen blir grynig.
Tips och idéer:
Du kan koka vitkål i klyftor och servera med vår ostsås. Det är en mycket god vardagsrätt som passar bra att ta till, om blomkålen är onödigt dyr. Uteslut då mandeln men ta gärna litet extra persilja både för smakens, utseendets och näringsvärdets skull. Servera som ensamrätt eller med stekt falukorv eller stekt fisk.
Frys in:
Du kan koka mycket blomkål på en gång och göra i ordning gratänger, som du sedan kan frysa. Lägg blomkålen i aluminiumformar och häll över såsen. Låt allt kallna. Sätt på lock och förslut väl. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar