tisdag 20 januari 2015

Dagens recept: Fyllda färsbiffar

DAGENS RECEPT 15-01-20


FYLLDA FÄRSBIFFAR

De här färsbiffarna blir särskilt goda av fyllningen, som är ett gott kryddsmör med färska eller torkade kryddörter. De är lätta att variera efter säsong.

4 portioner

400 - 500 g kalv- och fläskfärs blandat
1 msk potatismjöl
2 msk smör eller margarin
1½ dl buljong

Fyllning:
4 msk smör eller margarin
3 msk finhackad persilja
1 tsk dragon eller basilika
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Blanda samman färsen i en skål med potatismjölet. Krydda inte, kryddsmöret ger tillräcklig smak åt färsen.

Rör samman kryddsmöret: Blanda det mjuka smöret med persilja, dragon eller basilika, salt och peppar. Forma färsen till 4 stora, rejäla biffar. Lägg en klick kryddsmör på varje biff, vik ihop dem och forma dem till jämna, runda färsbiffar.

Bryn matfettet i en stekpanna. Lägg i biffarna och bryn dem väl runt om. Minska värmen och låt dem eftersteka några minuter. Ta upp biffarna ur stekpannan och lägg dem på varmt fat. Vispa ur stekpannan med litet buljong. Låt skyn koka ihop och häll den över biffarna. Lägg resten av kryddsmöret på biffarna.

Gott att servera med kokt potatis, sallad eller inlagd gurka.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka


Billigare:
Använd vanlig blandfärs till biffarna och dryga ut den med 2 kokta rivna eller mosade potatisar. Minska kryddsmöret till hälften och använd det bara till fyllning.

Annorlunda:
Smaksätt smöret med litet riven pepparrot eller lite finhackad paprika eller finhackad rödlök eller gul lök. Det är också gott att smaksätta smöret med curry eller med rikligt med riven ost.

Du kan också lägga en klick ädelost som fyllning i biffarna eller några hackade ansjovisfiléer blandade med riven rödlök. Senap är också gott att smaksätta smöret med.

Kom ihåg:
Du kan, om du vill, panera färsbiffarna i litet finsiktat ströbröd. Välj då helst vitt okryddat ströbröd.

Du kan blanda 1 ägg i färsen, det gör den både godare och något porösare.

Om du har plockat mycket svamp och har ett litet förråd kan du blanda 1½ dl finhackad svamp i färsen. Servera då gärna svampsås till biffarna.

Tips och idéer:
Du kan dryga ut en köttfärs med antingen ströbröd som får svälla i litet vatten, mjölk eller grädde, eller med kokt potatis eller potatismospulver. Havregryn går också bra att använda och likaså kokta malda grönsaker.

Till 400 g färs kan du beräkna ca 1 dl ströbröd eller havregryn eller 2 kokta potatisar eller 1½ dl kokta finhackade grönsaker.

Frys in:
Visst går det att frysa in de här färsbiffarna om du lagar stor sats. Du kanske har köpt färs till extrapris. Frys dem antingen råa eller stekta och förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar