måndag 29 december 2014

Potatissoppa med äpple och curry

POTATISSOPPA MED ÄPPLE OCH CURRY

Från sommaren fram till 1 oktober kallas potatisen färskpotatis. Därefter passar den bättre att använda i olika anrättningar. Förvara potatisen mörkt och svalt, helst vid ca +5 grader. Under +3 grader blir potatisen söt och över +10 grader skrumpnar den lätt. Titta också efter datumstämplingen på potatispåsen. Köp aldrig potatis senare än 10 - 14 dagar efter förpackningsdatum.

4 portioner

2 gula lökar
1 msk smör eller margarin
1 - 2 tsk curry
6 medelstora potatisar
2 morötter
1 syrligt äpple
1 l grönsaksbuljong
persilja


Skala och hacka löken. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i tärningar och morötterna i skivor. Skala och tärna äpplet.

Fräs lökhacket i matfett i en gryta, strö över curryn och låt den fräsa med. Tillsätt potatis, morötter, äpple och buljong. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 30 minuter tills allt är mjukt. Vispa sönder rotsakerna med en stålvisp och smaka av med salt och peppar om det behövs.

Klipp persilja över och servera med ett gott bröd.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar