tisdag 30 december 2014

Fyllda äpplen med kolasås

FYLLDA ÄPPLEN MED KOLASÅS

I varma, röda juläpplen gömmer sig en saligt god blandning av mandelmassa, citron och kanel.

4 portioner

4 små röda äpplen
75 g mandelmassa
rivet skal och saft av ½ citron
1½ tsk kanel
1 dl rostade mandelspån

Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
ev litet calvados
50 g smör eller margarin

1 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 150 grader.

Skär av ett lock på äpplena, kärna ur dem och ställ dem i en ugnssäker form. Blanda mandelmassa, citron och kanel och fyll äpplena med blandningen. Lägg på locken och täck formen med aluminiumfolie. Baka äpplena mjuka i mitten av ugnen ca 1 timme.

Koka ihop grädde, socker och sirap till en simmig konsistens ca 5 minuter. Smaksätt ev med calvados. Vispa i matfettet precis före servering.

Servera äpplena med kolasås, mandelspån och vispad grädde, ev smaksatt med vanilj.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar