Bjud på något varmt och gott i glasen efter promenaden - bästa sättet att njuta av vintern! Vi tipsar om fem härliga drycker för kalla dagar.
FRISK CLEMENTINVÄRMARE
3 - 4 personer
Ca 1 kg clementiner
1 msk socker
2 bitar torkat pomeransskal
3 kardemummakapslar
1 dl vatten
Lägg undan en clementin till dekoration. Pressa saften ur resten av clementinerna - det ska bli ca 5 dl. Blanda clementinjuicen med resten av ingredienserna i en kastrull och sjud under omrörning 5 minuter. Smaka ev av med mer socker.
Servera i värmetåliga glas med en tunn clementinskiva som garnering.
HET CHOKLADDRINK
1 person
2 dl mjölk, 3%
1 rågad msk O'Boy
1/3 krm cayennepeppar
½ krm malen kanel
2 - 3 msk lättvispad grädde,
gärna lätt sötad
Vispa ihop alla ingredienserna utom grädden i en kastrull och värm försiktigt. Häll upp i ett värmetåligt glas eller en kopp. Klicka grädde på toppen och servera genast.
KUBANSK KAFFEDRINK
4 personer
6 kaffemått bryggkaffe
5 kryddnejlikor
2 stjärnanis
8 dl vatten
15 cl mörk rom (kan uteslutas)
3 msk farin strö
1 dl vispgrädde
Lägg kaffe och kryddor i kaffefiltret och brygg kaffet på vanligt sätt med vattnet. Fördela rommen och sockret i 4 glas och rör tills sockret löst sig. Vispa grädden fast. Häll kaffet i glasen och toppa med grädden. Servera genast.
CHAI - KRYDDIG TEDRYCK
4 - 6 personer
1 tumstor bit färsk ingefära
8 kardemummakapslar
8 hela kryddnejlikor
4 svartpepparkorn
5 dl mjölk, 3%
5 dl vatten
2 kanelstänger
4 påsar svart te, t ex Darjeeling
1 dl socker
Skala ingefäran och skär i tunna skivor. Krossa övriga kryddor, utom kanelstängerna, mycket grovt i en mortel. Blanda ingefära, krossade kryddor, mjölk och vatten i en kastrull. Lägg ned kanelstängerna och koka upp. Ta kastrullen från värmen, lägg i tepåsarna och låt drycken dra under lock 10 minuter.
Sila ned vätskan i en värmetålig kanna och smaksätt med sockret. Servera direkt när sockret löst sig i drycken.
BLÅBÄRSDRYCK MED STING
5 dl blåbärsdryck
1 tsk nymalen svartpeppar
2 stjärnanis
Värm blåbärsdrycken tillsammans med svartpeppar och stjärnanis. Låt stå på svag värme 5 minuter utan att koka. Häll upp i glas och servera.
Från Allers nr 49/14
FRISK CLEMENTINVÄRMARE
3 - 4 personer
Ca 1 kg clementiner
1 msk socker
2 bitar torkat pomeransskal
3 kardemummakapslar
1 dl vatten
Lägg undan en clementin till dekoration. Pressa saften ur resten av clementinerna - det ska bli ca 5 dl. Blanda clementinjuicen med resten av ingredienserna i en kastrull och sjud under omrörning 5 minuter. Smaka ev av med mer socker.
Servera i värmetåliga glas med en tunn clementinskiva som garnering.
HET CHOKLADDRINK
1 person
2 dl mjölk, 3%
1 rågad msk O'Boy
1/3 krm cayennepeppar
½ krm malen kanel
2 - 3 msk lättvispad grädde,
gärna lätt sötad
Vispa ihop alla ingredienserna utom grädden i en kastrull och värm försiktigt. Häll upp i ett värmetåligt glas eller en kopp. Klicka grädde på toppen och servera genast.
KUBANSK KAFFEDRINK
4 personer
6 kaffemått bryggkaffe
5 kryddnejlikor
2 stjärnanis
8 dl vatten
15 cl mörk rom (kan uteslutas)
3 msk farin strö
1 dl vispgrädde
Lägg kaffe och kryddor i kaffefiltret och brygg kaffet på vanligt sätt med vattnet. Fördela rommen och sockret i 4 glas och rör tills sockret löst sig. Vispa grädden fast. Häll kaffet i glasen och toppa med grädden. Servera genast.
CHAI - KRYDDIG TEDRYCK
4 - 6 personer
1 tumstor bit färsk ingefära
8 kardemummakapslar
8 hela kryddnejlikor
4 svartpepparkorn
5 dl mjölk, 3%
5 dl vatten
2 kanelstänger
4 påsar svart te, t ex Darjeeling
1 dl socker
Skala ingefäran och skär i tunna skivor. Krossa övriga kryddor, utom kanelstängerna, mycket grovt i en mortel. Blanda ingefära, krossade kryddor, mjölk och vatten i en kastrull. Lägg ned kanelstängerna och koka upp. Ta kastrullen från värmen, lägg i tepåsarna och låt drycken dra under lock 10 minuter.
Sila ned vätskan i en värmetålig kanna och smaksätt med sockret. Servera direkt när sockret löst sig i drycken.
BLÅBÄRSDRYCK MED STING
5 dl blåbärsdryck
1 tsk nymalen svartpeppar
2 stjärnanis
Värm blåbärsdrycken tillsammans med svartpeppar och stjärnanis. Låt stå på svag värme 5 minuter utan att koka. Häll upp i glas och servera.
Från Allers nr 49/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar