CHOKLADFONDANT MED HALLON
Har du hemplockade hallon i frysen är det perfekt, annars går det bra med köpehallon.
4 portioner
Rårörda hallon:
½ dl vatten
½ dl socker
2 lagerblad
3 dl frysta hallon
Chokladfondant:
200 g smör eller margarin
200 g mörk choklad, hackad (72%)
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
en nypa salt
smör till formarna
Till servering:
3 dl grädde
muskotnöt
Rårörda hallon:
Koka upp vatten, socker och lagerblad. Vänd ned hallonen och låt svalna. Rör om.
Chokladfondant:
Sätt ugnen på 190 grader. Smält matfettet, blanda i chokladen och rör tills allt smält samman. Vispa ägg och socker separat med elvisp tills sockret löser sig. Blanda ned chokladsmeten i äggsmeten och sikta över vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda ihop och tillsätt en nypa salt.
Smörj cocotteformar som rymmer 1½ - 2 dl och fördela smeten i formarna. Baka i ugnen 7 - 9 minuter. Kakan ska vara rinnig i mitten. Lossa ur formarna och vänd upp på fat.
Vispa grädden till lösa toppar och servera fondanten nybakad med grädde och hallon. Avsluta med att riva över litet muskotnöt.
Från ICA-Kuriren nr 51-52/14
Har du hemplockade hallon i frysen är det perfekt, annars går det bra med köpehallon.
4 portioner
Rårörda hallon:
½ dl vatten
½ dl socker
2 lagerblad
3 dl frysta hallon
Chokladfondant:
200 g smör eller margarin
200 g mörk choklad, hackad (72%)
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
en nypa salt
smör till formarna
Till servering:
3 dl grädde
muskotnöt
Rårörda hallon:
Koka upp vatten, socker och lagerblad. Vänd ned hallonen och låt svalna. Rör om.
Chokladfondant:
Sätt ugnen på 190 grader. Smält matfettet, blanda i chokladen och rör tills allt smält samman. Vispa ägg och socker separat med elvisp tills sockret löser sig. Blanda ned chokladsmeten i äggsmeten och sikta över vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda ihop och tillsätt en nypa salt.
Smörj cocotteformar som rymmer 1½ - 2 dl och fördela smeten i formarna. Baka i ugnen 7 - 9 minuter. Kakan ska vara rinnig i mitten. Lossa ur formarna och vänd upp på fat.
Vispa grädden till lösa toppar och servera fondanten nybakad med grädde och hallon. Avsluta med att riva över litet muskotnöt.
Från ICA-Kuriren nr 51-52/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar