tisdag 16 december 2014

Chokladfondant med hallon

CHOKLADFONDANT MED HALLON

Har du hemplockade hallon i frysen är det perfekt, annars går det bra med köpehallon.

4 portioner

Rårörda hallon:
½ dl vatten
½ dl socker
2 lagerblad
3 dl frysta hallon

Chokladfondant:
200 g smör eller margarin
200 g mörk choklad, hackad (72%)
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
en nypa salt
smör till formarna

Till servering:
3 dl grädde
muskotnöt


Rårörda hallon:
Koka upp vatten, socker och lagerblad. Vänd ned hallonen och låt svalna. Rör om.

Chokladfondant:
Sätt ugnen på 190 grader. Smält matfettet, blanda i chokladen och rör tills allt smält samman. Vispa ägg och socker separat med elvisp tills sockret löser sig. Blanda ned chokladsmeten i äggsmeten och sikta över vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda ihop och tillsätt en nypa salt.

Smörj cocotteformar som rymmer 1½ - 2 dl och fördela smeten i formarna. Baka i ugnen 7 - 9 minuter. Kakan ska vara rinnig i mitten. Lossa ur formarna och vänd upp på fat.

Vispa grädden till lösa toppar och servera fondanten nybakad med grädde och hallon. Avsluta med att riva över litet muskotnöt.


Från ICA-Kuriren nr 51-52/14
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar