DAGENS RECEPT 14-12-17
GRÖNKÅLSSOPPA
Grönkålssoppa är kalasgod och mycket nyttig dessutom. Den är nästan ett måste på de flesta julbord någon dag under helgen. Förr gjordes den mest på skinkspad, nu kanske vi tar buljong som stomme.
4 - 5 portioner
1 stort stånd grönkål
eller 2 pkt djupfryst grönkål à 200 g
vatten
½ msk salt/liter vatten
3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 l skinkspad eller buljong
vitpeppar
1 krm mald anis
1 krm mald fänkål
ev 1 dl kaffegrädde
Servering:
2 - 4 mjukkokta ägg
Skölj den färska grönkålen. Repa bladen från stjälkarna. Förväll kålen i lätt saltat vatten och låt den sedan koka 8 - 10 minuter. Häll av spadet - spara det till soppa en annan dag eller frys in det.
Hacka kålen ganska fint. Låt den djupfrysta kålen tina så mycket att du kan dela blocket i bitar. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull och späd med skinkspad eller buljong till en slät, jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter. Lägg då i grönkålen och låt den blandas väl i soppan. Smaksätt soppan med kryddor.
Rör ev ned 1 dl kaffegrädde precis när soppan ska serveras. Bjud soppan i varma tallrikar med ½ - 1 mjukkokt ägg i varje.
Ca 30 minuter att tillaga
Festligare:
Byt ut 1 pkt djupfryst grönkål mot hackad, djupfryst spenat. Gör soppan på buljong enligt vårt recept. Krydda den med litet körvel och gräslök i stället för med anis och fänkål. Servera soppan med klickar av crème fraîche och färska, rensade räkor. Eller lägg en klick pepparrotsgrädde i varje tallrik. Du kan också lägga i strimlor av julskinkan och/eller senapsgräddfil.
Annorlunda:
Gör soppan som i vårt recept. Lägg i en liten hög strimlade morötter och rårivet selleri. Nyttigt och gott. Du kan också lägga i en liten klick Keso (färskost) smaksatt med finhackad lök eller gräslök.
Kom ihåg:
Smaken på soppan är mycket beroende på om du använder skinkspad eller buljong att späda med. Ibland behöver du tillsätta något salt till soppan - du får pröva dig fram.
Anis och fänkål säljs verkligen vanligen hela. Du kan stöta dem fint i mortel eller mala dem i kryddkvarn om du har. Du kan också knyta in anis och fänkål i en liten bit gastyg och låta dem koka med i soppan, innan du tillsätter grönkålen. Ta upp hela kryddpåsen när soppan kokat ett par minuter.
Tips och idéer:
Hur mycket soppa ska jag beräkna? Detta är en stående fråga. Om du serverar soppan före en varmrätt brukar en tallrik med ca 2½ dl räcka. Om du serverar soppan som ensamrätt bör du beräkna 3½ - 4 dl per portion, beroende på vad du serverar i eller till soppan.
En ordinär sopptallrik rymmer ca 2½ dl.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa. Låt den kallna och häll upp den i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 6 månader.
Nya Mästerkocken 1984
GRÖNKÅLSSOPPA
Grönkålssoppa är kalasgod och mycket nyttig dessutom. Den är nästan ett måste på de flesta julbord någon dag under helgen. Förr gjordes den mest på skinkspad, nu kanske vi tar buljong som stomme.
4 - 5 portioner
1 stort stånd grönkål
eller 2 pkt djupfryst grönkål à 200 g
vatten
½ msk salt/liter vatten
3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 l skinkspad eller buljong
vitpeppar
1 krm mald anis
1 krm mald fänkål
ev 1 dl kaffegrädde
Servering:
2 - 4 mjukkokta ägg
Skölj den färska grönkålen. Repa bladen från stjälkarna. Förväll kålen i lätt saltat vatten och låt den sedan koka 8 - 10 minuter. Häll av spadet - spara det till soppa en annan dag eller frys in det.
Hacka kålen ganska fint. Låt den djupfrysta kålen tina så mycket att du kan dela blocket i bitar. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull och späd med skinkspad eller buljong till en slät, jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter. Lägg då i grönkålen och låt den blandas väl i soppan. Smaksätt soppan med kryddor.
Rör ev ned 1 dl kaffegrädde precis när soppan ska serveras. Bjud soppan i varma tallrikar med ½ - 1 mjukkokt ägg i varje.
Ca 30 minuter att tillaga
Festligare:
Byt ut 1 pkt djupfryst grönkål mot hackad, djupfryst spenat. Gör soppan på buljong enligt vårt recept. Krydda den med litet körvel och gräslök i stället för med anis och fänkål. Servera soppan med klickar av crème fraîche och färska, rensade räkor. Eller lägg en klick pepparrotsgrädde i varje tallrik. Du kan också lägga i strimlor av julskinkan och/eller senapsgräddfil.
Annorlunda:
Gör soppan som i vårt recept. Lägg i en liten hög strimlade morötter och rårivet selleri. Nyttigt och gott. Du kan också lägga i en liten klick Keso (färskost) smaksatt med finhackad lök eller gräslök.
Kom ihåg:
Smaken på soppan är mycket beroende på om du använder skinkspad eller buljong att späda med. Ibland behöver du tillsätta något salt till soppan - du får pröva dig fram.
Anis och fänkål säljs verkligen vanligen hela. Du kan stöta dem fint i mortel eller mala dem i kryddkvarn om du har. Du kan också knyta in anis och fänkål i en liten bit gastyg och låta dem koka med i soppan, innan du tillsätter grönkålen. Ta upp hela kryddpåsen när soppan kokat ett par minuter.
Tips och idéer:
Hur mycket soppa ska jag beräkna? Detta är en stående fråga. Om du serverar soppan före en varmrätt brukar en tallrik med ca 2½ dl räcka. Om du serverar soppan som ensamrätt bör du beräkna 3½ - 4 dl per portion, beroende på vad du serverar i eller till soppan.
En ordinär sopptallrik rymmer ca 2½ dl.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa. Låt den kallna och häll upp den i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 6 månader.
Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar