torsdag 18 december 2014

Dagens recept: Tomatfisk i ugn

DAGENS RECEPT 14-12-18


TOMATFISK I UGN

Det är både gott och nödvändigt att då och då omväxla med en fiskrätt på matsedeln. Den här rätten går snabbt och lätt att laga. Servera den med kokt potatis eller ris och gärna en sallad.

4 portioner

600 - 700 g fiskfiléer av kolja eller torsk
1/4 dl matlagningsmjöl eller vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 burk hela tomater, ca 400 g
ev ½ finstrimlad purjolök
ev 3 msk riven, stark ost


Skär fiskfiléerna i jämna bitar. Blanda samman mjöl, salt och vitpeppar på en tallrik och vänd fiskbitarna i blandningen. Se till att mjölet fäster väl runt om. Bryn litet av matfettet i en stekpanna och bryn några fiskbitar åt gången i pannan. Lägg efter hand över dem på ett ugnssäkert fat.

Dela tomaterna med en gaffel eller kniv direkt i burken. Häll blandningen i stekpannan och låt det koka samman något. Häll tomatblandningen över fisken och strö ev över litet strimlad purjolök. Du kan också strö över litet riven ost.

Grilla eller färgsätt rätten i ugn vid grillvärme eller vid 250 grader 8 - 10 minuter eller tills fisken verkar genomvarm och ytan fått lätt färg. Servera genast med kokt ris eller potatis och en sallad.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter i ugnen


Snabbare:
Använd färdigpanerade djupfrysta fiskbitar eller fiskfiléer. Stek dem i matfett i stekpannan utan att de tinas först. Lägg över dem på ugnssäkert fat och häll över tomater ur burk. Krydda med salt, vitpeppar och gärna litet basilika eller oregano. Grädda rätten i ugn vid 200 - 225 grader ca 15 minuter. Tiden beror något på hur tjocka fiskfiléerna eller bitarna är. Är de tjocka kan de behöva 20 minuter i ugnen.

Festligare:
Blanda 1 liten burk smörfrästa skivade champinjoner i tomatblandningen och låt dem sjuda med en stund i stekpannan. Smaksätt med 1 krossad vitlöksklyfta. Häll tomat-champinjonblandningen över fisken. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan använda sej i stället för torsk eller kolja till den här rätten. Sej hör till torskfiskarna men är något fetare. Den är också oftast något mörkare i köttet. Oftast torkas den och används till bl a lutfisk.

Använd inte för kraftig värme när du bryner panerade livsmedel. Då bränns paneringen medan innerskiktet på fisken eller köttet fortfarande kan vara rått och ostekt. Dessutom smakar bränd panering mycket fränt och beskt och är direkt ohälsosam.

Tips och idéer:
Om du ska panera en liten mängd fisk går det snabbare om du blandar mjölet eller ströbrödet med kryddorna i en plastpåse. Lägg sedan i fiskbitarna och skaka påsen, så att mjölblandningen kommer runt om på alla fiskbitarna.

Om du inte vill använda allt spadet från burktomaterna kan du sila ifrån en del. Använd det som smaksättning av soppor eller såser. Du kan också frysa in det för kommande behov. Häll upp i små rengjorda yoghurtbägare med lock eller i crème fraîche-förpackningar.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar