DAGENS RECEPT 14-12-19
KYCKLING MED LÖK OCH PAPRIKA
Kycklingrätter är mångas favoritmat, och kyckling är både gott och fortfarande ganska billigt. Här har vi lagat en kycklingrätt med potatis, lök och paprika.
4 portioner
1 kyckling, ca 1,2 kg
ca 1 l potatis
1 - 2 röda paprikor
3 msk matolja
ca 20 smålökar
3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl buljong
Skölj och torka kycklingen och dela den i fyra bitar. Skölj och skala potatisen och skär den i tärningar. Skölj och dela paprikan, ta noga bort alla kärnor och skär den i små tärningar.
Värm upp oljan i en stekpanna eller stekgryta. Bryn kycklingen i oljan och se till att den får fin färg runtom. Ta upp kycklingbitarna. Bryn potatisen försiktigt i oljan. Minska värmen något när den börjar bli brun. Tillsätt lök och paprika. Krossa vitlöksklyftorna och tillsätt dem. Krydda med salt och peppar och häll på buljongen.
Lägg på kycklingbitarna och låt allt eftersteka på svag, jämn värme ca 20 minuter. Lägg gärna lock på pannan eller grytan. Pröva att kycklingen är genomstekt. Servera rätten direkt ur pannan eller lägg upp den på fat, gärna med en skål frisk sallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att steka
Annorlunda:
Skär 1 sellerikålhuvud/kinakål i fina strimlor eller använd ½ vitkålshuvud. Skala och skiva ca ½ kg potatis. Bryn kycklingdelarna i matfett i en stekpanna och ta sedan upp dem. Lägg i kål och potatis och tillsätt paprikan. Uteslut löken. Salta och peppra lätt och häll över ca 3 dl buljong. Lägg på lock och låt kålblandningen sjuda på svag värme ca 15 minuter. Lägg då i kycklingbitarna. Låt allt sakta eftersteka på svag värme ca 20 minuter eller tills kycklingen är mör och genomstekt. Potatisen har då kokat sönder och gjort skyn/såsen simmig och fin.
Kom ihåg:
Både röd och grön paprika kan man numera köpa nästan hela året. Välj den som för tillfället är billigast. Den röda paprikan är något mildare i smak än den gröna, men till en gryträtt som denna går det precis lika bra med grön paprika.
Smålök finns numera skalad och djupfryst i butikernas frysdiskar. Det är en bekväm och fin grönsak med stort användningsområde. Den passar i soppor, gryträtter, sallader eller att bryna och servera till rostbiff eller annat kött.
Tips och idéer:
Om du vill ha både de grövre lårbitarna och bröstbitarna lika saftiga och möra är det klokt att först ta upp bröstbitarna. Låt sedan lårbitarna steka ytterligare en stund. Men pröva alltid med sticka - köttsaften som sipprar ut när du sticker i kycklingen ska vara klar och genomskinlig.
En sautépanna är lämpligt att använda till en rätt som denna, men en stekpanna eller stekgryta med låga kanter går också bra.
Frys in:
Den här rätten går fint att frysa in. Överstek den inte om du planerar att frysa in den. Rätten blir färdigstekt när du sedan värmer den. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
KYCKLING MED LÖK OCH PAPRIKA
Kycklingrätter är mångas favoritmat, och kyckling är både gott och fortfarande ganska billigt. Här har vi lagat en kycklingrätt med potatis, lök och paprika.
4 portioner
1 kyckling, ca 1,2 kg
ca 1 l potatis
1 - 2 röda paprikor
3 msk matolja
ca 20 smålökar
3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl buljong
Skölj och torka kycklingen och dela den i fyra bitar. Skölj och skala potatisen och skär den i tärningar. Skölj och dela paprikan, ta noga bort alla kärnor och skär den i små tärningar.
Värm upp oljan i en stekpanna eller stekgryta. Bryn kycklingen i oljan och se till att den får fin färg runtom. Ta upp kycklingbitarna. Bryn potatisen försiktigt i oljan. Minska värmen något när den börjar bli brun. Tillsätt lök och paprika. Krossa vitlöksklyftorna och tillsätt dem. Krydda med salt och peppar och häll på buljongen.
Lägg på kycklingbitarna och låt allt eftersteka på svag, jämn värme ca 20 minuter. Lägg gärna lock på pannan eller grytan. Pröva att kycklingen är genomstekt. Servera rätten direkt ur pannan eller lägg upp den på fat, gärna med en skål frisk sallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att steka
Annorlunda:
Skär 1 sellerikålhuvud/kinakål i fina strimlor eller använd ½ vitkålshuvud. Skala och skiva ca ½ kg potatis. Bryn kycklingdelarna i matfett i en stekpanna och ta sedan upp dem. Lägg i kål och potatis och tillsätt paprikan. Uteslut löken. Salta och peppra lätt och häll över ca 3 dl buljong. Lägg på lock och låt kålblandningen sjuda på svag värme ca 15 minuter. Lägg då i kycklingbitarna. Låt allt sakta eftersteka på svag värme ca 20 minuter eller tills kycklingen är mör och genomstekt. Potatisen har då kokat sönder och gjort skyn/såsen simmig och fin.
Kom ihåg:
Både röd och grön paprika kan man numera köpa nästan hela året. Välj den som för tillfället är billigast. Den röda paprikan är något mildare i smak än den gröna, men till en gryträtt som denna går det precis lika bra med grön paprika.
Smålök finns numera skalad och djupfryst i butikernas frysdiskar. Det är en bekväm och fin grönsak med stort användningsområde. Den passar i soppor, gryträtter, sallader eller att bryna och servera till rostbiff eller annat kött.
Tips och idéer:
Om du vill ha både de grövre lårbitarna och bröstbitarna lika saftiga och möra är det klokt att först ta upp bröstbitarna. Låt sedan lårbitarna steka ytterligare en stund. Men pröva alltid med sticka - köttsaften som sipprar ut när du sticker i kycklingen ska vara klar och genomskinlig.
En sautépanna är lämpligt att använda till en rätt som denna, men en stekpanna eller stekgryta med låga kanter går också bra.
Frys in:
Den här rätten går fint att frysa in. Överstek den inte om du planerar att frysa in den. Rätten blir färdigstekt när du sedan värmer den. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar