onsdag 10 december 2014

Dagens recept: Kött- och potatispudding

DAGENS RECEPT 14-12-10


KÖTT- OCH POTATISPUDDING

Kött- och potatispudding är en bra, rejäl rätt som inte minst barn brukar uppskatta. Här har vi dessutom gjort den extra nyttig och god genom att blanda djupfryst spenat i moset.

4 portioner

1 kg potatis
vatten, salt
ca 3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 100 g djupfryst spenat

Fyllning:
250 g blandfärs
1 msk smör eller margarin
1 finstrimlad purjolök
1 finhackad gul lök
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

1 dl riven ost


Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg den i kokande saltat vatten och koka den precis mjuk, 15 - 20 minuter. Bryn under tiden köttfärsen i en stekpanna i litet matfett. Dela färsen med en gaffel under bryningen så att den blir jämnt brun. Tillsätt purjolök och hackad lök och låt detta fräsa med köttfärsen 5 - 7 minuter. Det får inte bli brunt, bara mjukna. Krydda blandningen.

Hetta upp mjölken. Häll av potatisvattnet och ånga potatisen. Pressa den i purépress eller mosa den, så att den blir smidig. Späd med den heta mjölken och rör moset luftigt. Smaksätt det. Tillsätt spenaten till moset och rör om väl.

Bred ut hälften av moset i en smord form. Lägg köttfärsblandningen ovanpå. Täck med resten av moset. Strö över riven ost och grädda rätten i ugn vid 175 grader. Öka efter 15 minuter till 200 grader och låt rätten få fin färg och bli genomvarm. Servera med lingonsylt och rårivna morötter.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Snabbare:
Gör potatismoset av flingor eller pulver. Följ anvisningen på förpackningen. I övrigt som i vårt recept.

Enklare:
Du kan blanda potatismos och köttröra och lägga hela blandningen i den smorda formen. Strö på ost och grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Använd 200 g rökt skinka i tärningar i stället för köttfärs. Fräs upp skinkan med lök och purjolök. Blanda gärna 1 pkt djupfrysta ärter i potatismoset i stället för spenat. Smaksätt moset med litet senap. Strö över riven ost eller täck ytan med ostskivor. Grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
Grädda rätten på första falsen i ugnen. Gräddningstiden kan du beräkna till 30 minuter eftersom alla ingredienser är färdiga. Sätter du in formen i ugnen medan moset och köttfärsröran ännu är varma kan du öka värmen i ugnen till 200 grader och endast gratinera rätten ca 15 minuter.

Välj helst en mjölig potatissort, t ex Magnum Bonum, när du gör potatismos. då blir det extra luftigt och poröst.

Tips och idéer:
Ofta kan du i en rätt som denna blanda i litet rester, som du har i kylskåp eller skafferi. Skinka, korv, rökt fisk, köttfärslimpa eller köttbullar går bra att använda.

Du kan utesluta köttfärs eller köttrester i denna pudding och i stället blanda 2 - 3 lätt uppvispade ägg i moset. Det ger mycket protein till relativt lågt pris.

Frys in:
Den här rätten går fint att frysa. Kom ihåg att den blir utmärkt matsäcksmat. Förpacka den då i en form, som den kan värmas i senare. Förslut väl med tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar