DAGENS RECEPT 14-12-06
KORVGRYTA
En korvgryta blir en både god och snabblagad rätt så här strax före jul, när man har riktigt bråttom. Gör du den med djupfrysta grönsaker är den klar på ca 15 minuter.
4 portioner
400 g falukorv
2 gula lökar
2 syrliga äpplen
1 pkt djupfrysta blandade
grönsaker, ca 400 g
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 krm timjan
2 msk hackad persilja
ev salt, vitpeppar
Dra skinnet av korven och skär den i skivor eller tärningar. Skala och skiva löken. Skölj och skala ev äpplena, skär dem i klyftor eller tärningar. Lägg äpplen, lök och grönsaksblandning i en tjockbottnad gryta. Blanda tomatpuré och vatten och häll detta över. Låt allt koka upp och sakta sjuda ca 10 minuter.
Lägg då i korven och låt den sjuda med och bli genomvarm, ca 5 minuter. Smaksätt grytan med timjan och strö över persilja. Tillsätt ev litet salt och peppar, det beror på hur kraftig smak korven har.
Servera rätten direkt ur grytan med kokt potatis, pasta eller ris.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan använda egentligen vilka grönsaker du vill till en korvgryta - färska eller djupfrysta, allt efter tillgång. Gott är t ex ärter och lök, eller morötter blandat med purjolök och ärter, eller majs och paprikastrimlor, eller selleri, palsternackor och morötter, eller vitkål och blomkål, eller potatisklyftor och purjolök, eller kålrötter, lök och potatis.
Du kan krydda en korvgryta med t ex några hela nejlikor eller kryddpepparkorn, litet riven pepparrot, salvia, basilika, mejram eller körvel. En vitlöksklyfta ger förnäm smak för den som tycker om den kryddan. Och kryddgrönt som dill, persilja och gräslök ger både färg och smak.
Kom ihåg:
Koka aldrig grönsaker för länge, då mister de både smak, färg och näringsämnen. Sätt gärna på dem i kokande vatten och koka dem under lock. Också djupfrysta grönsaker bör du behandla omsorgsfullt. Följ därför anvisningarna på förpackningen.
Dra alltid skinnet av korv innan du serverar den. Numera använder man mest konstfjälster till korv och dessa bör du inte äta.
Du kan använda 1 burk skalade tomater med sitt spad till denna rätt i stället för vatten och tomatpuré. Häll burkens innehåll över lök och äpplen. Tillsätt korven mot slutet av serveringen.
Tips och idéer:
Laga alltid gryträtter i låga kastruller eller grytor. Då blir de snabbare färdiga och behåller därmed smak, utseende och näringsvärde.
Låt aldrig gryträtter stormkoka utan bara sjuda på svagare värme och under lock.
Gryträtter blir inte sämre av att värmas. Laga därför större sats och använd rätten till matsäcksmat eller till lunch en annan dag. Fräscha då upp rätten med klippt grönt.
Från Nya Mästerkocken 1984
KORVGRYTA
En korvgryta blir en både god och snabblagad rätt så här strax före jul, när man har riktigt bråttom. Gör du den med djupfrysta grönsaker är den klar på ca 15 minuter.
4 portioner
400 g falukorv
2 gula lökar
2 syrliga äpplen
1 pkt djupfrysta blandade
grönsaker, ca 400 g
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 krm timjan
2 msk hackad persilja
ev salt, vitpeppar
Dra skinnet av korven och skär den i skivor eller tärningar. Skala och skiva löken. Skölj och skala ev äpplena, skär dem i klyftor eller tärningar. Lägg äpplen, lök och grönsaksblandning i en tjockbottnad gryta. Blanda tomatpuré och vatten och häll detta över. Låt allt koka upp och sakta sjuda ca 10 minuter.
Lägg då i korven och låt den sjuda med och bli genomvarm, ca 5 minuter. Smaksätt grytan med timjan och strö över persilja. Tillsätt ev litet salt och peppar, det beror på hur kraftig smak korven har.
Servera rätten direkt ur grytan med kokt potatis, pasta eller ris.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan använda egentligen vilka grönsaker du vill till en korvgryta - färska eller djupfrysta, allt efter tillgång. Gott är t ex ärter och lök, eller morötter blandat med purjolök och ärter, eller majs och paprikastrimlor, eller selleri, palsternackor och morötter, eller vitkål och blomkål, eller potatisklyftor och purjolök, eller kålrötter, lök och potatis.
Du kan krydda en korvgryta med t ex några hela nejlikor eller kryddpepparkorn, litet riven pepparrot, salvia, basilika, mejram eller körvel. En vitlöksklyfta ger förnäm smak för den som tycker om den kryddan. Och kryddgrönt som dill, persilja och gräslök ger både färg och smak.
Kom ihåg:
Koka aldrig grönsaker för länge, då mister de både smak, färg och näringsämnen. Sätt gärna på dem i kokande vatten och koka dem under lock. Också djupfrysta grönsaker bör du behandla omsorgsfullt. Följ därför anvisningarna på förpackningen.
Dra alltid skinnet av korv innan du serverar den. Numera använder man mest konstfjälster till korv och dessa bör du inte äta.
Du kan använda 1 burk skalade tomater med sitt spad till denna rätt i stället för vatten och tomatpuré. Häll burkens innehåll över lök och äpplen. Tillsätt korven mot slutet av serveringen.
Tips och idéer:
Laga alltid gryträtter i låga kastruller eller grytor. Då blir de snabbare färdiga och behåller därmed smak, utseende och näringsvärde.
Låt aldrig gryträtter stormkoka utan bara sjuda på svagare värme och under lock.
Gryträtter blir inte sämre av att värmas. Laga därför större sats och använd rätten till matsäcksmat eller till lunch en annan dag. Fräscha då upp rätten med klippt grönt.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar