DAGENS RECEPT 14-12-07
ISCHOKLAD
Till gottebordet på julen hör ischoklad, allas favorit. Inte kalorisnål precis men verkligt god och lättgjord. Och någon gång kan man ju unna sig det där alldeles extra goda!
Ca 500 g
150 g kokosfett
300 g mörk choklad
russin
eller hackad mandel
eller hackade, syltade apelsinskal
eller hackade valnötter
Ta isär knäckformarna och ställ dem på plåt, då går det snabbare att hälla upp chokladen. Eller olja en plåt, om du vill klicka ut chokladsmeten i stället.
Smält kokosfettet på svag värme och låt det svalna. Smält blockchokladen i en skål - gärna i vattenbad, d v s med varmt vatten i en kastrull. Vispa ihop kokosfett och smält choklad och häll upp massan i små knäckformar. Låt dem stelna på kall plats ca 1 timme.
Som smaksättning kan du använda russin, mandel, apelsinskal eller valnötter. Blanda då i önskad smaktillsats i chokladmassan innan du häller upp den i formar. Du kan också klicka ut chokladen som små toppar på plåt.
Ca 20 minuter att tillaga
Ca 1 timme att stelna
Festligare:
Rulla ut längder av mandelmassa och skär dem i skivor. Lägg samman dem med ischoklad emellan, så att det blir "randig" konfekt. Det går enklast om du lägger mandelmasseskivorna på plåt och sedan häller över första lagret ischoklad och låter det stelna. Lägg därefter på ny mandelmassa och ischoklad och fortsätt så, tills du fått lagom höjd på konfekten.
Billigare:
Havregryn, rostat ris (rice crisp) eller cornflakes går fint att blanda i ischokladen innan den stelnar. Dessa smaktillsatser är billigare än mandel, nötter och syltade apelsinskal. Du kan också smaksätta chokladen med litet rivet apelsinskal från väl tvättade apelsiner.
Kom ihåg:
Ischoklad smälter ganska fort i värme, låt den därför stå så kallt som möjligt och ta bara fram så mycket som du beräknar ska gå åt. Låt framför allt inte chokladen stå nära levande ljus, då rinner den ofelbart.
Du kan blanda flera olika smaktillsatser, d v s hackad mandel eller nötter, hackade apelsinskal eller russin och göra en "tuttifrutti-choklad". Det finns också färdiga fruktblandningar till kakor, som du kan använda, s k kakfyllningar.
Tips och idéer:
Ischoklad blir verkligen en välkommen julklapp. Gör därför gärna stor sats och lägg upp i små burkar av plast eller glas eller i små kartonger. Sätt på en etikett, bind om ett trevligt band och du har en fin julklapp, som du gjort själv. Men kom ihåg att förvara "julklapparna" kallt, de är inte lämpliga att lägga under granen i värmen.
Frys in:
Det går alldeles utmärkt att frysa in ischokladen och förvara den för längre tid. Lägg den i små askar med tättslutande lock. Förvaringstid: Högst 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
ISCHOKLAD
Till gottebordet på julen hör ischoklad, allas favorit. Inte kalorisnål precis men verkligt god och lättgjord. Och någon gång kan man ju unna sig det där alldeles extra goda!
Ca 500 g
150 g kokosfett
300 g mörk choklad
russin
eller hackad mandel
eller hackade, syltade apelsinskal
eller hackade valnötter
Ta isär knäckformarna och ställ dem på plåt, då går det snabbare att hälla upp chokladen. Eller olja en plåt, om du vill klicka ut chokladsmeten i stället.
Smält kokosfettet på svag värme och låt det svalna. Smält blockchokladen i en skål - gärna i vattenbad, d v s med varmt vatten i en kastrull. Vispa ihop kokosfett och smält choklad och häll upp massan i små knäckformar. Låt dem stelna på kall plats ca 1 timme.
Som smaksättning kan du använda russin, mandel, apelsinskal eller valnötter. Blanda då i önskad smaktillsats i chokladmassan innan du häller upp den i formar. Du kan också klicka ut chokladen som små toppar på plåt.
Ca 20 minuter att tillaga
Ca 1 timme att stelna
Festligare:
Rulla ut längder av mandelmassa och skär dem i skivor. Lägg samman dem med ischoklad emellan, så att det blir "randig" konfekt. Det går enklast om du lägger mandelmasseskivorna på plåt och sedan häller över första lagret ischoklad och låter det stelna. Lägg därefter på ny mandelmassa och ischoklad och fortsätt så, tills du fått lagom höjd på konfekten.
Billigare:
Havregryn, rostat ris (rice crisp) eller cornflakes går fint att blanda i ischokladen innan den stelnar. Dessa smaktillsatser är billigare än mandel, nötter och syltade apelsinskal. Du kan också smaksätta chokladen med litet rivet apelsinskal från väl tvättade apelsiner.
Kom ihåg:
Ischoklad smälter ganska fort i värme, låt den därför stå så kallt som möjligt och ta bara fram så mycket som du beräknar ska gå åt. Låt framför allt inte chokladen stå nära levande ljus, då rinner den ofelbart.
Du kan blanda flera olika smaktillsatser, d v s hackad mandel eller nötter, hackade apelsinskal eller russin och göra en "tuttifrutti-choklad". Det finns också färdiga fruktblandningar till kakor, som du kan använda, s k kakfyllningar.
Tips och idéer:
Ischoklad blir verkligen en välkommen julklapp. Gör därför gärna stor sats och lägg upp i små burkar av plast eller glas eller i små kartonger. Sätt på en etikett, bind om ett trevligt band och du har en fin julklapp, som du gjort själv. Men kom ihåg att förvara "julklapparna" kallt, de är inte lämpliga att lägga under granen i värmen.
Frys in:
Det går alldeles utmärkt att frysa in ischokladen och förvara den för längre tid. Lägg den i små askar med tättslutande lock. Förvaringstid: Högst 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar