lördag 1 november 2014

Pannkakor med björnbärssylt och punschgrädde

PANNKAKOR MED BJÖRNBÄRSSYLT
OCH PUNSCHGRÄDDE

4 portioner

Björnbärssylt med vanilj:
1 vaniljstång
4 dl björnbär
4 msk vatten
1½ dl socker

Pannkakor (ca 8 st):
2 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
smör eller margarin till stekning

Punschgrädde:
3 dl vispgrädde
2 cl punsch

Garnering:
florsocker
mynta


Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull, tillsätt björnbären och häll på vattnet. Låt det koka tills björnbären börjar bli mosiga, ca 5 minuter. Tillsätt socker och låt det koka ytterligare 5 - 10 minuter. Låt sylten svalna och ta bort vaniljstången.

Vispa ihop äggen och litet av mjölken till pannkakorna. Tillsätt mjöl och vispa till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Låt smeten svälla i kylen ca 30 minuter och gör punschgrädden under tiden.

Vispa grädden och rör i punschen.

Smält en klick matfett i en stekpanna och häll i en slev pannkakssmet. Stek tills ytan börjar stelna, vänd pannkakan och stek den andra sidan. Fortsätt tills all smet är slut.

Servera pannkakorna med björnbärssylt och grädde.


Ur tidningen "Söta desserter" från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar