DAGENS RECEPT 14-11-01
PAPRIKAKYCKLING
Gås och anka hör traditionellt till november månad, men för den som vill ha en annorlunda och billigare variant föreslår vi paprikakyckling - både lättlagat, gott och festligt. Om du vill kan du fylla och steka en stor gödkyckling som anka.
4 portioner
1 kyckling, ca 1½ kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
2 msk hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Använd gärna kycklingdelar.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Dela kycklingen i halvor. Ta vara på lever, hjärta och muskelmage om de finns bipackade. Skölj och torka av alltsammans. Skär lever, hjärta och muskelmage i småbitar. Skölj och dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Strimla paprikorna. Smörj ett ugnssäkert fat och lägg paprikastrimlorna på fatet.
Bryn kycklinghalvorna väl på bägge sidor i matfett i en stekpanna. Krydda dem först efter bryningen. Lägg dem på paprikabädden. Bryn lever, hjärta och muskelmage och lägg detta på fatet. Stek kycklinghalvorna i ugn vid 175 grader ca 35 minuter eller tills de verkar genomstekta. Pröva genom att sticka vid lårbenet. Om köttsaften som sipprar ut är klar, är kycklingen färdig. Öka annars värmen till 200 grader och stek ytterligare ca 5 minuter.
Strö över persilja och servera direkt från fatet. Gott att servera med kokt eller brynt ris, en sallad och ett gott bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnssteka
Annorlunda:
Som sagts ovan kan du steka en kyckling som anka. Så här gör du: Skala och klyfta 2 - 3 syrliga äpplen. Kärna ur 10 - 12 katrinplommon. Lägg äppelklyftor och katrinplommon i botten på ett ugnssäkert fat. Lägg de brynta kycklinghalvorna ovanpå. Bryn lever, hjärta och muskelmage från kycklingen och lägg också detta på fatet. Krydda med salt, vit- eller svartpeppar och gärna 3 - 5 hela nejlikor. Stek alltsammans i ugn vid 175 grader 35 - 40 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och äpplena och katrinplommonen mjuka. Öka värmen till 200 grader de sista 5 minuterna av stektiden.
Servera kycklingen med äpplena och katrinplommonen och med råstekt eller brynt potatis, gelé och gärna en sallad.
Kom ihåg:
Vill du servera en extra mager kyckling kan du dra av skinnet från fågeln innan du serverar den. Strax under och i skinnet sitter nämligen det mesta fettet samlat. Men många anser att just skinnet är det bästa på en välstekt kyckling - knaprigt, sprött och gott. Där får valet stå mellan färre kalorier eller godare smak. Men dra aldrig av skinnet förrän efter stekningen.
Köttet hos kyckling har en mild och ganska svag smak. Använd gärna kryddor med starkare smak till kyckling - paprika, curry, salvia, dragon eller basilika är några förslag.
Tips och idéer:
Det går lättast och enklast att dela en kyckling genom att klippa den mitt itu längs ryggben och bröstben. Klipp på var sida om ryggbenet, så får du bort det med en gång. Använd en rejäl, stadig men vass hushållssax eller en särskild fågelsax.
Fågelskrovet kan du - om du inte direkt gnagt på benen - koka av med litet grönsaker till buljong. Sila upp och förvara i frys.
Frys in:
Den här rätten går bra att frysa in. Förpacka paprikaröran för sig i små påsar och lägg kycklingen i frystätt emballage för sig. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar