torsdag 6 november 2014

Dagens recept: Hemlagad senap

DAGENS RECEPT 14-11-06


HEMLAGAD SENAP

Att själv laga sin senap, framför allt till jul, är både roligt och spännande. Man kan själv avgöra hur söt eller stark man vill ha den och kanske bli något av en specialist på husets senap. Här är några förslag.

På mald senap (senapspulver)

2 dl senapspulver
2 dl vatten
1 msk potatismjöl
2 msk vinättika
4 msk socker
4 msk matolja


Lägg senapspulvret i en skål. Koka upp vatten och potatismjöl under ständig vispning - ska bara sjuda till första bubblan. Häll blandningen het över senapspulvret och rör om mycket väl. Låt blandningen svalna av och rör då ned ättika, socker och olja.

Häll upp blandningen på burkar och låt dem stå i kylskåp minst 1 vecka, gärna längre.


På hel senap (senapsfrön)

1 dl senapsfrön
1 1/4 dl vatten
1 msk vinäger
1 msk socker
2 msk matolja


Börja med att krossa eller stöta senapsfröna i en mortel, litet i sänder. Tillsätt efter hand litet vatten i taget, det ska hinna sugas upp av senapsfröna. Tillsätt sedan vinäger, socker och olja och låt stå i kylskåp ca 1 vecka.


Skånsk senap på hela senapsfrön

1 dl senapsfrön, bruna
3/4 dl vatten
litet ättika
ev litet socker


Stöt senapsfröna i en stor kruka eller skål, gärna med trästöt eller på gammalt sätt med kanonkula (senapskula). Tillsätt ytterst litet vatten i sänder tills det blir en brun smet. Droppa i litet ättika och tillsätt ev litet socker - ursprungligen ska senapen vara osötad. Senapen kan användas direkt.


Ca 20 minuter att tillaga
Ca 1 vecka i kylskåp


Annorlunda:
För att få senapen litet mildare, om du vill ha det, kan du röra ut den färdiga senapen med litet vispgrädde eller kaffegrädde eller med gräddfil, crème fraîche eller naturell yoghurt. Rör då bara ut så mycket senap som du beräknar ska gå åt just då.

Du kan smaksätta senapen med olika örtkryddor (dock inte den skånska senapen) för att ge den en speciell smak. Litet rosmarin eller dragon, basilika eller körvel är några förslag. Litet pepparrot ger en extra skarp senap.

Du kan använda vilken ättika du vill till senap, pröva dig fram så att du får den som passar dig bäst. Vinäger, vinättika, ättiksprit eller äppelcidervinäger är några förslag.

Du kan söta senapen med farin eller honung, om du vill.

Kom ihåg:
Senapen måste, när den är färdigblandad, få mogna i kylskåp eller på annan kall plats 1 vecka eller längre. Först då får den sin fina, riktiga arom.

Hemlagad senap är en verkligt trevlig present att ge bort till jul. Gör i ordning en stor sats, förpacka den i små trevliga krus, krukor eller glasburkar. Texta en etikett och klistra på. Uppskattat och värderat.

Skånsk senap rullade man förr genom att ställa skålen med senapsfröna och kanonkulan i knät. Sedan satte man kulan i rörelse i skålen genom att vicka skålen med knäna.

Tips och idéer:
Du kan blanda samman flera olika sorters färdigköpt senap till en alldeles egen senapsblandning. Du kan också krydda upp den med örtkryddor eller göra den mildare med litet grädde eller gräddfil. Välj då gärna både grovkornig och fin senap, det blir en bra kombination för omväxlings skull.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar