fredag 24 oktober 2014

Morots- och purjoplättar med muskot

MOROTS- OCH PURJOPLÄTTAR MED MUSKOT

Lätt som en plätt vispar du ihop en äggsmet, blandar ned grönsakerna och river över muskotnöten. Servera de guldbruna plättarna med gräddfilssås smaksatt med basilika eller krispiga rädisor.

4 portioner

2 morötter
ca 10 cm purjolök
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 krm riven muskotnöt
3 msk smör eller margarin


Skala och riv moroten fint och skölj och finstrimla purjolöken. Vispa samman ägg, hälften av mjölken, mjöl, salt och muskotnöt till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och grönsakerna.

Smält matfettet och rör ned hälften av det i smeten. Smörj en plättlagg med resten. Grädda plättar vackert guldbruna på båda sidor på medelvärme. Servera plättarna med en gräddfilssås smaksatt med t ex hackad basilika eller hackade rädisor, eller varför inte hackad rödlök?

Du kan byta ut morot och purjolök mot ca 75 respektive 125 g finhackad spenat eller finstrimlad selleri och morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar