lördag 25 oktober 2014

Kryddspäckad äppel- och purjokyckling

KRYDDSPÄCKAD ÄPPEL- OCH PURJOKYCKLING

Ugnsstek en hel kyckling med fyllning av äppelpurjo och massor av kryddgrönt under skinnet. Den sköter sig själv i ugnen. Servera med lättgjord, god sallad av vita bönor, tomater och rödlök.

4 portioner

1 kyckling, färsk eller djupfryst, ca 1,2 kg
1 purjolök
2 äpplen
1 tsk salt
1 krm stött citronpeppar
½ knippa basilika
½ knippa dragon
½ knippa persilja


Skölj ev kycklingen och tina om fryst används.

Skölj och strimla purjon. Skala, kärna ur och dela äpplet i tunna klyftor. Salta och peppra kycklingen ut- och invändigt. Fyll den med äppel- och purjolöksbitar. Skölj, hacka och blanda örtkryddorna. Skär ett snitt och lossa skinnet vid lårvecket. Fyll (späcka) med så mycket kryddor som det går under skinnet. Fäst ev skinnet med tnadpetare så att fyllningen hålls på plats.

Lägg kycklingen i en lätt smord, ugnssäker form. Stek i ugnen i 200 grader ca 1 timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, d v s att köttsaften är klar och inte rosafärgad.

Servera kycklingen uppskuren med en sallad på vita bönor, cocktailtomater, finhackad rödlök och en vinägrettsås.

Laga kycklingbröst på samma sätt. Lägg fyllningen runt om kycklingbrösten i formen. Späcka köttet med kryddorna på samma sätt som ovan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar