DAGENS RECEPT 14-10-26
VICKNINGSRÄTT MED ZUCCHINI
Små zucchini smakar verkligen härligt som liten vickningsrätt eller entrérätt och kan med fördel fyllas med en rest av stekt kött eller köttfärs.
4 portioner
2 zucchini, à ca 350 g
salt
75 g finsmulat franskbröd utan skorpa
1½ dl mjölk
250 g kallt stekt kött
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 msk torkad basilika
½ tsk salt
1/4 tsk peppar
litet cayennepeppar
1 dl riven ost, mild eller stark efter behag
Skölj zucchinin under rinnande kallt vatten och borsta den ev. Dela dem på längden och ta ur litet av innanmätet med en tesked, så att fyllningen får plats. Strö över litet salt.
Lägg franskbrödet i en skål och häll över mjölken. Hacka det kalla köttet i små tärningar och blanda det med brödblandningen. Tillsätt övriga ingredienser utom ost. Fördela blandningen i zucchinibåtarna och strö över den rivna osten. Stek zucchinin i 200 graders ugn ca 45 minuter tills rätten fått fin färg och är genomstekt.
Gott att servera med en skål blandad sallad och ett gott matbröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter i ugnen
Variation:
Uteslut köttet helt och hållet och tillsätt i stället ca 250 g färska, finhackade champinjoner och 2 hackade gula lökar. Fräs upp svamp och lök i litet matfett och blanda sedan i 1 dl riven ost i fräset, och strö över litet mindre riven ost än i receptet. Stek som i receptet.
Eller skär en purjolök i tunna ringar - ta både det vita och det gröna på purjon. Lägg den i en smord, ugnssäker form och häll över 1 burk skalade tomater med spad och krydda med salt, peppar och timjan. Ställ fylld zucchini ovanpå tomatblandningen och stek som i receptet.
En annan god fyllning är malet kött. Fräs upp ca 300 g färs i litet matfett i en stekpanna. Rör färsen smulig. Tillsätt 1 dl tomatpuré, ½ tsk salt och 1/4 tsk peppar. Koka ihop till lagom konsistens. Späd med litet vatten om blandningen verkar för fast. Fyll zucchinin och stek som i receptet.
Kom ihåg:
Zucchini och grön gurka hör till samma släkte, så därför kan du använda vilket som till den här rätten.
När zucchinin beströs med salt är det för att en del vätska ska dras ur grönsaken. Torka gärna också av dem innan de fylls och steks. Det är särskilt viktigt att torka av zucchini som ska stekas i skivor. På så sätt drar den åt sig betydligt mindre fett under stekningen.
Tips och idéer:
Om du vill servera fylld zucchini som entrérätt kan du välja några riktigt små exemplar. Anrätta sedan de små fyllda zucchini på portionstallrikar tillsammans med finstrimlad sallad och kuvertbröd.
Frys in:
Det går att frysa in de fyllda och färdigstekta zucchini. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar