TORSK CRÈME FRAÎCHE
Det här receptet har kommit in i familjen via min moster Gittan i Lindome, som fått tag i det någonstans. Det är otroligt gott, läckert och dessutom en fiskrätt som jag kan äta, eftersom den lagas på vit fisk. Det blir dessutom en billig rätt om man tittar i de reklamtidningar man får från matbutikerna, för där är det ofta kampanj på 400 g torsk- eller hokifilé. Pröva detta, ni blir inte besvikna! Mamma gjorde ofta detta på det dagis hon lagade mat på och ungarna älskade det, även de som var misstänksamma mot fisk.
4 portioner
400 g djupfryst fiskfilé av torsk,
hoki eller annan vit fisk
litet matfett till formen
litet pressad citron
salt, vitpeppar
3 - 4 tomater beroende på storlek
1 stor purjolök
ca 5 dl lätt crème fraîche
ev litet fransk senap
1½ - 2 dl riven ost med smak
Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form, lägg i fisken (som inte behöver tinas innan) och salta och peppra på den. Pressa över litet citronsaft eller häll saften över margarinet i formen innan fisken läggs på.
Skiva tomaterna tunt och täck fisken med dem. Finstrimla purjon och strö den över - det ska vara drivor av purjo, så ta mer än angiven mängd om det blir nödvändigt. Blanda crème fraîche med riven ost och ev litet senap och häll det över fisk och grönsaker. Grädda i ugnen ca 40 minuter tills fisken är mjuk och täcket blivit guldbrunt.
Servera med kokt potatis och någon god kokt grönsak till, t ex broccoli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar