DAGENS RECEPT 14-09-08
OSSO BUCCO MED KINAKÅL
En riktig osso bucco tillagas på tjocka skivor av kalvlägg. Det använder vi också här, men vi varierar rätten med kinakål och örter. Rätten kan tillagas i god tid och värmas upp i ugnen till serveringen.
4 portioner
4 tjocka skivor kalvlägg
30 g smör eller margarin
1 gul lök
1 morot
500 g kinakål
3 dl buljong, tärning eller pulver
salt, peppar
25 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl
hackad persilja
Skåra kanten på köttet på tre ställen. Hacka löken, riv moroten på grova sidan av rivjärnet och hacka även kinakålen. Bryn köttet på båda sidor i matfett i en stekgryta. Ta grytan från värmen.
Bryn löken i resten av matfettet. Tillsätt ev litet extra fett om det behövs. Lägg sedan morot, kinakål och buljong i grytan och koka några minuter tills kålen faller samman. Lägg över grönsakerna i ett ugnssäkert fat och lägg köttet ovanpå grönsaksbädden. Täck fatet med folie och ställ in det i 225° varm ugn och låt det stå så tills rätten börjar koka. Sänk värmen till 175° och fortsätt stekningen, totalt ca 1½ timme.
Blanda matfett och mjöl till en redning och lägg den i fatet. Ta då upp köttet en stund medan du tillsätter redningen. Rör om i såsen, lägg tillbaka köttet och ställ in fatet i ugnen igen. Strö persilja över och servera t ex med kokt ris eller pasta.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1½ timme i ugnen
Variation:
Laga i stället rätten på klassiskt vis med tomater. Bryn först köttet som i receptet. Bryn därpå 2 stora hackade gula lökar, strö över 1 msk vetemjöl och rör om. Tillsätt 1 burk skalade tomater med spad och ev litet buljong. Krydda med salt, peppar, timjan och 2 vitlöksklyftor. Lägg det brynta köttet i ett eldfast fat och häll tomatröran över. Täck med folie och stek enligt receptet.
Rätten kan också lagas av nötkött. Beräkna då ca 2 timmar stektid, litet beroende på köttkvaliteten.
Kom ihåg:
Det är viktigt att snitta kanterna på köttet på 2 - 3 ställen. I kanten sitter nämligen en kraftig hinna, som gör att köttet drar ihop sig under stekningen.
Stektiden för osso bucco beror mycket på köttets kvalitet. Riktigt mört kalvkött behöver kanske bara drygt 1 timmes stekning, medan nötkött kan behöva 2 timmar eller mer.
Tips och idéer:
Osso bucco blir saftig och fin om den tillagas i ugnen och köttet ligger helt och fint i såsen. Lagar du rätten i stekgryta ovanpå spisen riskerar du att köttet lossnar från benen och det ser inte fullt så inbjudande ut. Men den goda smaken finns förstås kvar ändå.
Frys in:
Rätten går fint att frysa in. Frys den gärna i det fat som den sedan ska serveras ur. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar