DAGENS RECEPT 14-09-09
KOTLETTRAD SYLVIE
Någon gång då och då är det roligt att laga en "riktig" middag och gärna då också något annorlunda. Sådan är den här kotlettraden, som du skär upp på längden och i skårorna stoppar du ned skivor av ost och skinka.
6 portioner
Ca 1 kg kotlettrad
ca 100 g rökt skinka med god smak
ca 100 g Emmenthaler-ost
25 g smör eller margarin
1 gul lök i skivor
1 morot i skivor
3 dl buljong
2 dl vispgrädde
vetemjöl, vatten
salt, peppar
Skär 3 - 4 längsgående snitt i köttet utan att skära helt igenom. Lägg skivor av skinka och ost i skårorna. Bind om steken väl med bomullssnöre och lägg köttet på ett smort, ugnssäkert fat. Fördela smöret över köttet och ställ in fatet i 250 graders ugn. Lägg lök och morot omkring köttet och bryn det ca 15 minuter.
Häll buljong vid sidan av köttet och fortsätt stekningen vid 150 grader 45 - 60 minuter. Ös steken då och då med vätskan som finns i fatet.
Sila över skyn i en kastrull och tillsätt grädden. Red av såsen med litet vetemjöl, utrört i kallt vatten. Såsen får inte bli för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Ta bort snöret från köttet och skär det sedan i lämpliga skivor. Servera köttet på ett fat tillsammans med t ex gröna bönor och ha gärna kokt potatis till.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme i ugnen
Variation:
Tillred steken utan att snitta och fylla den. Bryn i stället steken och stek den som i receptet. Sila över skyn i en kastrull när ca 10 minuter av stektiden återstår. Blanda ca 75 g hackad skinka och 75 g hackad eller riven ost och fördela detta över steken. Stek sedan vidare med skink- och ostblandningen ca 10 minuter, tills den smält och fått fin färg. Skyn kan du sedan servera till eller spara den och använda som stomme i någon annan sås.
Annorlunda:
Tillred rätten av kotletter i stället. Bryn kotletterna i matfett i en stekpanna och lägg sedan över dem på ett ugnssäkert fat. Lägg en skiva skinka och en skiva ost på varje kotlett. Ställ in fatet i 225 graders ugn ca 15 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera med grönsallad och bröd.
Kom ihåg:
Tjockleken på köttbiten avgör hur många snitt du kan skära och fylla med skinka och ost. Bind om steken ganska hårt så blir skivorna fina när du skär upp steken.
Stek inte köttet för länge, det kan gärna vara en aning rosa inuti. En dryg timme räcker fint i ugnen sedan du brynt steken.
Tips och idéer:
Om du får rester av den här steken kan de serveras som lunch- eller middagsmat tillsammans med en potatissallad. Eller så kan steken skäras i mycket tunna skivor och användas som pålägg på smörgås. Garnera smörgåsarna med färsk eller inlagd gurka i tunna skivor. Kall stek är också gott tillsammans med pickles.
Frys in:
Det färdigstekta köttet kan frysas. Förpacka väl. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar