DAGENS RECEPT 14-09-13
STRÖMMINGSLÅDA MED MYNTA
De gamla kryddörterna får allt större plats i våra trädgårdsland. Här lagar vi en delikat strömmingslåda med färsk mynta som extra piff.
4 portioner
1 kg orensad eller 600 g
strömmingsfiléer
Sås:
4 tsk färsk, hackad mynta
1 klyfta vitlök
1 burk krossade tomater, 400 g
½ dl olja
½ dl rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Rensa strömmingen och ta ur ryggbenet. Skölj hastigt under kallt vatten och låt rinna av.
Hacka myntan fint. Blanda ned den pressade vitlöksklyftan. Rör ned mynta och vitlök i de krossade tomaterna och blanda med elvisp till en jämn smet. Tillsätt olja, vinäger, salt och peppar.
Strö salt på filéerna. Smörj en ugnssäker form. Rulla filéerna med skinnsidan inåt, lägg dem i formen och slå såsen över. Täck med ett lock eller folie och grädda i ugn vid 225 grader ca 25 minuter.
Gott att servera med färskpotatis eller enbart en grönsallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 25 minuter i ugnen
Enklare:
Enklare, men litet dyrare, blir rätten om du i stället köper färdiga strömmingsfiléer. Till detta recept behöver du ca 600 g filéer.
Festligare:
Rätten blir också mycket god om du väljer små makrillfiléer. Räkna även här med ca 600 g färdiga filéer.
Kom ihåg:
Filéerna ska småkoka i såsen (bräsera) för att ta åt sig den härliga smaken. Se därför till att locket eller folien sluter tätt till så att rätten inte blir torr.
Tips och idéer:
Den färska myntan kan naturligtvis ersättas av torkade myntablad. Men då får du minska något på mängden för att få samma antal blad. Räkna 3 tsk stötta torkade myntablad till detta recept. Om du är tveksam till att använda vitlök kan du ersätta denna med 1 riven rödlök i stället.
Frys in:
Rätten går fint att frysa. Förpacka väl. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar