DAGENS RECEPT 14-09-14
BIFFPANNA FÖR TVÅ
En fin liten bjudrätt som med fördel kan lagas i förväg för att senare hettas upp. Perfekt supé efter teater eller bio.
2 portioner
250 g nötkött av utskuren biff
eller entrecôte
1 gul lök
2 tomater
½ ättiksgurka
2 medelstora kokta potatisar
2 msk olja
salt, peppar
1 dl vatten
½ buljongtärning
½ msk vetemjöl eller arrowrot
1 msk tomatpuré
½ dl grädde
Putsa och skär köttet i strimlor. Skala och skiva löken. Skålla och flå tomaterna. Dela dem sedan i klyftor. Strimla gurkan och skär potatisen i skivor. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken någon minut. Lägg i köttet och låt det steka ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör om så att köttet blir jämnt brynt.
Lyft upp kött och lök och slå vattnet i stekpannan. Koka upp. Lägg i buljongtärningen och låt det hela småputtra några minuter. Red av såsen med vetemjöl eller arrowrot utrört i litet vatten. Rör ned tomatpurén. Lägg tillbaka kött och lök i pannan och tillsätt tomaterna.
Lägg gurkstavar och potatisskivor i stekpannan och häll i grädden. Låt allt småputtra under lock ytterligare några minuter.
Servera med en kraftig sallad, kokt ris eller pressad potatis.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Om du tycker det är besvärligt att göra såsen kan du ta ett paket brun sås på påse. Likaså slipper du skala tomaterna om du i stället väljer färdigskalade på burk. Låt dem då först rinna av ordentligt innan du klyftar dem.
Billigare:
Rätten kan göras även på enklare kött. Men gör som regel att skära finare kött i större bitar, billigare kött i mindre. En enklare köttbit behöver dessutom koka eller steka litet längre för att bli mör.
Festligare:
Strimlad grön paprika ger vacker färgeffekt och sätter extra piff på pannan. En handfull färska champinjoner som får puttra med ger också det där lilla extra. Kanske du vill smaksätta med en tsk sherry för att höja smaken på den goda såsen?
Kom ihåg:
Tillsätt inte den kokta potatisen förrän pannan är nästan färdig, annars kanske potatisskivorna kokar sönder. Potatisen bör också vara kokt med skalet på och skalas kall, så får du fastare skivor.
Tips och idéer:
En fin liten gryträtt som denna mår bara bra av att stå och vila några timmar för att åter hettas upp innan den serveras. Då får den kraftigare smak. Tänk också på att de olika ingredienserna behöver olika tid för tillagning, så att du som här börjar med kött och lök, låter tomaterna puttra en stund innan du till sist lägger i gurka och kokt potatis. Du kan också hetta upp rätten i ugnen.
Frys in:
Det går bra att frysa köttblandningen i sin sås, men grönsakerna och potatisen bör inte tillsättas förrän strax före serveringen. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar