DAGENS RECEPT 14-09-15
FIN LAXALADÅB
En aladåb är den idealiska bjudmaten för den värd eller värdinna som själv vill delta i kalaset. Laga den i god tid och servera med färsk potatis och en majonnässås.
6 - 8 portioner
800 g lax, gärna djupfryst
100 g rensade räkor
½ pkt djupfrysta ärter, ca 125 g
10 - 15 oliver
Koklag:
5 dl vatten
5 dl torrt vitt vin
1 msk salt
ett par lökskivor
dillstjälkar
Gelé:
1 l fiskbuljong från koket
12 gelatinblad
Rensa och skölj laxen. Koka lagen 5 minuter. Lägg ned fisken och låt den sjuda 15 - 30 minuter. Låt den kallna i spadet.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp fisken. Koka upp buljongen på nytt och sila den genom ett kaffefilter. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i 1 l av den heta buljongen. Rör om väl.
Dra skinnet av fisken och dela köttet i vackra bitar. Skär oliverna i skivor. Häll ett tunt lager gelé i en kransform och låt stelna. Lägg räkor, laxbitar, ärter och olivskivor i ett vackert mönster och slå på resten av gelén. Ställ formen kallt och låt stelna 3 - 5 timmar.
Ca 45 minuter att förbereda
3 - 5 timmar att stelna
Enklare:
Kokt lax kan ersättas av varmrökt lax. Då får du använda tärningsbuljong till gelén och byta ut oliver, räkor och ärter mot sparrisbitar och/eller vackra dillkvistar.
Billigare:
Laxens vackra färg och fina smak gör den speciellt lämpad just i aladåber. Men visst kan du använda annan fisk! Små rullade spättafiléer, fin färsk gös eller gädda är härligt gott, men billigare än den dyrbara laxen. Naturligtvis kan du använda fryst lax i detta sammanhang.
Festligare:
Lämplig att servera till är någon typ av majonnässås, t ex majonnäs utrörd med litet gräddfil i vilken du klipper ned en hel knippa dill. Om du hackar räkor i såsen och blandar i röd ishavsrom eller löjrom blir såsen ännu finare.
Kom ihåg:
Sila spadet mycket noga innan du slår det i aladåbformen. Aladåbgelén ska helst vara helt glasklar för att rätten ska framträda till sin bästa fördel. Tänk också på att värme får gelén att smälta, så att du inte ställer aladåben i direkt solljus vid serveringen.
Det går tyvärr inte att frysa en aladåb - gelén tål inte att åter tinas upp.
Tips och idéer:
En aladåb ger fritt fram för skaparglädjen! "Fasta" ingredienser som hårdkokta äggklyftor, bitar av sparris, gurka och liknande passar fint till vackra mönster. Men undvik "våta" grönsaker som citronskivor, tomatklyftor och liknande om du vill att aladåben ska stelna ordentligt.
En trevlig liten förrätt är aladåber i portionsstorlek, som du lätt gör i muffinsformar.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar