tisdag 16 september 2014

Dagens recept: Ostspaghetti med köttragu

DAGENS RECEPT 14-09-16


OSTSPAGHETTI MED KÖTTRAGU

Spaghetti är kanske främst barnens favoriträtt. I den här varianten tror vi att den säkert även blir populär bland något äldre läckergommar.

5 - 6 portioner

500 g benfritt nötkött
2 gula lökar
1 burk skalade tomater, 400 g
2 msk olja
salt, peppar
1 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
½ tsk rosmarin
1 krm timjan
1 msk vetemjöl

Ostspaghetti:
250 g spaghetti
1 dl riven parmesan


Putsa köttet och skär det i tärningar. Skala och skär löken i klyftor. Låt tomaterna rinna av och dela dem i mindre bitar. Spara spadet. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta, lägg i köttbitarna och krydda väl med salt och peppar. Späd sedan med vitt vin och tomatspad och lägg i lökklyftor och pressad vitlök. Strö över rosmarin och timjan och låt ragun småputtra under lock tills köttet känns mört, ca 45 minuter. Red av med mjölet utrört i litet vatten.

Koka spaghettin i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Slå den i ett durkslag, spola den med hett vatten och lägg i en ring på ett stort fat. Strö den rivna osten över spaghettin och fyll till sist ringen med ragun.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att tillaga


Enklare:
Ta snabbmakaroner och uteslut det vita vinet i ragun. Tänk på att du kan köpa parmesanosten färdigriven på påse.

Billigare:
Billigare men ändå fantastiskt god blir rätten om du i stället för nötkött väljer en bit lamm, t ex av bringa, bog eller rygg.

Festligare:
Byt ut lökklyftorna mot hela små schalottenlökar samt tillsätt 100 g små, färska champinjoner.

Kom ihåg:
Spaghetti ska kokas "al dente", som italienarna säger, alltså fortfarande med en viss spänst kvar när den serveras. I Italien används ibland ett lustigt sätt att konstatera om spaghettin är färdigkokt. Man tar en bit och kastar upp den på väggen - sitter den kvar är den klar!

Tips och idéer:
Som alla köttgrytor och raguer blir också denna rätt extra mustig om du lagar den i god tid, så att smaken hinner utvecklas. Gör den gärna dagen innan och värm den utan att låta den koka strax innan den ska serveras.

Vill du dryga ut rätten kan du lägga i morotsbitar och ringar av purjolök. Låt dessa koka med 10 minuter.

Frys in:
Ragun går fint att frysa, men hållbarheten beror på om du använt fett kött eller ej. Ju fetare kött, desto kortare tid i frysen. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar